Ostavi svoj trag u “72 sata bez kompromisa”

U Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u četvrtak 5. listopada na konferencija za novinare najavljen je volonterski maraton mladih “72 sata bez kompromisa” s geslom: ‘Ostavi trag’. Ovaj međunarodni projekt u Hrvatskoj se organizira 10 put u partnerstvu nekoliko udruga mladih, a u Rijeci četvrtu godinu u kontinuitetu. Projekt u Rijeci organizira Ured za mlade Riječke nadbiskupije i održat će se od 12. do 15. listopada.  

Pokrenuli su ga prije četiri godine mladi koji aktivno djeluju u Uredu za pastoral mladih Riječke nadbiskupije. Započinje u četvrtak 12. listopada u 20 sati  misom u Centru za mlade “Blaženi Miroslav Bulešić” i završava misom 15. listopada u 19 sati u crkvi sv. Jeronima, a same akcije se održavaju 13. i 14. listopada, kazala je voditeljica medijskog tima, Ena Dražić. “Cilj projekta je promovirati volontiranje među mladima, potaknuti ih da budu pokretači promjena u svojoj lokalnoj zajednici i pokazati koliko se zajedničkim snagama može napraviti promjena u kratkom vremenskom periodu. Posebnost projekta je upravo u riječi ‘beskompromisnost’. Mladi koji se prijave za sudjelovanje na projektu daruju svoje vrijeme, talente i radosti onima kojima je potrebno, a za sve ostalo brinu organizatori projekta. Također samim projektom želimo postići poticanje međusobne suradnje, prijateljstva, timskog duha kroz pomoć potrebitima.”

U akcije, koje su sociološke, radne, ekološke i društveno korisne, mogu se uključiti svi zainteresirani putem službene mrežne stranice stranice “72 sata” kao i instagram stranice: 72sata.rijeka, na kojima se nalazi obrazac za prijave. https://prijava.72h.hr/72sata/prijava_volontera

Mogućnost prijave je samostalno ili u grupi. Projekt se organizira na način da se mladi (dobna granica 15-30 godina) koji se prijave za volontiranje tijekom 72 sata rasporede na različite akcije te na dodijeljenom mjestu djeluju, poručila je koordinatorica projekta, Sara Moržan. Dodala je kako do dana akcije mladi neće znati gdje će biti raspoređeni jer je cilj beskompromisno darovanje vremena i dobre volje. Maloljetnim volonterima za prijavu potrebna je suglasnost roditelja.

Ove godine organizirano je 12 akcija u suradnji s različitim udrugama, a među akcijama koje je otkrila, Moržan je navela: volontiranje u Dječjeg doma Ivana Brlić-Mažuranić, suradnju s Triatlon klubom Triton, Udrugom 21,  Domom za psihički bolesne osobe Turnić, Prihvatilištem za beskućnike “Ruže sv. Franje”, Crvenim križem i Kampusom. Volonteri će također  sudjelovati u pripremi događanja povodom Mjeseca ružičaste vrpce za koji udruga Srce za nju organizira koncert Bože Vreće u HNK Ivan pl. Zajc, najavila je Moržan.

Na kraju, Ena Dražić zahvalila je Riječkoj nadbiskupiji i svim donatorima koji pomažu u realizaciji ovog hvalevrijednog projekta i pozvala mlade da im se pridruže i ‘ostave trag’.

Skip to content