Održano molitveno bdijenje uoči svećeničkog ređenja

U petak 28. travnja, u katedrali sv. Vida održano je molitveno bdijenje uoči svećeničkog ređenja dvojice đakona: Antonija Vučkovića i Nikole Luketića. Bdijenje je predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić, koji je tijekom molitvenog programa podijelio službe lektorata i akolitata sedmorici bogoslova. Kandidati za lektorat bili su: Mario Đurić, Andrija Petrović i Karlo Stipeč, a za službu akolitata: Dominik Čaušuć, Zdenko Lendl, Pavao Prusina i Nikola Raguž Lučić. Molitveno bdijenje zaključeno je euharistijskim klanjanjem, a cjelokupni program animirao je zbor Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina, ‘Omnia Deo’.

 

Na početku programa, nadahnut evanđeoskim ulomkom o pšeničnom zrnu (Iv 12, 24-26) iz Kratkog čitanja molitve Časoslova, nadbiskup Uzinić iznio je nagovor u kojem je podsjetio okupljene vjernike da Bog ima plan i poziv sa svakim čovjekom, a ono što je zajedničko svim pozivima jest evanđeoska logika sjemena koje umire sebi da bi moglo istinski živjeti i donositi obilat rod.   „Kada razmišljamo o pozivu u kontekstu Nedjelje Dobrog Pastira, ne razmišljamo samo o duhovnom pozivu, nego želimo razmišljati općenito o kršćanskom pozivu unutar kojeg postoje oni koji su dobili poziv na posebno poslanje u Crkvi, bilo da se radi o pozivu na posvećeni život ili o pozivu na svećeništvo. Bog sa svakim od nas ima plan, ima poziv i želi da svatko od nas sudjeluje. Iako svatko od nas sudjeluje na svoj način, ima nešto što nam svima treba biti zajedničko. To opisuje evanđeoski ulomak koji je navješten kao Kratko čitanje. Pšenično zrno je to što nam treba biti zajedničko. Ona logika koja postoji u pšeničnom zrnu, bez obzira o kojem se zvanju radi. Isus je ovo rekao u kontekstu govora o sebi kao Mesiji. On je svoj poziv prepoznao u odgovoru na Očev poziv, a taj poziv je biti onaj koji se daje, koji služi, koji umire i kroz to donosi plodove. Svaki poziv je poziv na služenje, na odricanje od sebe. Svaki poziv, kao i ono zrno, prolazi kroz određenu situaciju tame, propitivanja, kriza koje nas malo-po malo uče umirati sebi da bismo mogli živjeti za druge, za Božji poziv, onu volju koju Bog ima s nama i po nama.“, kazao je Uzinić.

Po završetku nagovora uslijedio je obred primanja službi lektorata i akolitata, a u nastavku programa prigodna svjedočanstva o svojim životnim pozivima uputili su ređenik Nikola Luketić te bračni par Danijela i Krešimir Lokmer. Molitveno bdijenje je zaključeno euharistijskim klanjanjem nadahnutim postsinodalnom apostolskom pobudnicom pape Franje, ‘Christus vivit’, koja govori o mladima, vjeri i razlučivanju zvanja.

Skip to content