Održane duhovne vježbe za vjeroučitelje Riječke nadbiskupije

U organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije tridesetak vjeroučitelja zajedno s predstojnicom Ureda Ksenijom Rukavina Kovačević sudjelovalo je od 15. do 17. prosinca u Domu pastoralnih susreta u Lovranu na godišnjim duhovnim vježbama, koje je na temu „Pravednik će od vjere živjeti – razmatranje Božićnih biblijskih likova kroz otajstvo Božića“ predvodio Goran Žan Lebović Casalonga, kancelar Riječke nadbiskupije. Trodnevni program s četiri duhovno-biblijska razmatranja temeljio se na Francuskoj školi duhovnosti, napose u dijelu promišljanja otajstava Isusova života kroz povijesne činjenice i čovjekovo unutarnje stanje milosti s ciljem nasljedovanja kreposti u osobnom životu. Vjeroučitelji su imali priliku usvojiti metodu razmatranja svetopisamskih tekstova prema preporuci bl. Bernarda Silvestrellia (Silvestrelli, B., Tratttamenti spirituali, 2015.).

U uvodnom dijelu programa voditelj je razložio značenje, važnost i potrebu prakticiranja umne molitve te ukazao na važnost osvješćivanja triju sposobnosti ili moći naše duše – pamćenje, intelekt i volja. Pri tome je citirao bl. Silvestrellia koji navodi da se sjećanjem duša obraća Bogu kada se sjeti nečega vezanog uz Boga; razumom se duša obraća Bogu kada razmatra primjerice snagu i važnost objavljene istine, a voljom se duša obraća Bogu kada je pod dojmom razmišljanja o istini. Voditelj je ukazao na sveprisutnu činjenicu da se molitva danas kod mnogih ljudi svodi na recitiranje duhovnih pobožnih tekstova, odnosno na usmenu molitvu, bez prevelikog razmišljanja i razmatranja istina vječnih stvari i duhovne stvarnosti. Voditelj je pozvao sve sudionike na prakticiranje umne molitve.

U tom smislu vjeroučitelji su imali prilike u sklopu trodnevnog programa aktivno sudjelovati u razmatranjima na odabrane biblijske teme s njima pripadajućim tekstovima: 1. Navještenje Isusova rođenja (Lk 1, 26-38) i Navještenje Josipu (Mt 1, 18-25); 2. Rođenje Isusovo i Pohod pastira (Lk 2,1-20); 3. Isusovo djetinjstvo (Mt 2, 1-19). Svaki je nagovor sadržavao egzegetski, meditativni i osobni dio za prakticiranje umne molitve. Voditelj je na temelju prakse određenih duhovnih učitelja u povijesti Crkve naglasio da molitvi uvijek prethodi priprema, daljnja i bliža, koja utire put duši i uvodi je u prikladno postupanje s Bogom. U tom smislu pozvao je sudionike da se pokušaju osloboditi svake rastresenosti i iskažu iskrenu želju za pokajanjem i obraćenjem, što je širi preduvjet uranjanja u molitveni odnos s Bogom. A potom kao neposredna ili bliža priprava slijedi čin žive vjere kojim se duša prikazuje Bogu i stavlja pred njegovo božansko veličanstvo, čin poniznosti kojim prepoznajemo svoju bijedu, ništavnost i slabost, a u isto vrijeme i potrebu za Božjom milošću te čin molitvenog vapaja kojim svim srcem zazivamo Božje milosrđe i dobrotu.

Drugog dana duhovnih vježbi vjeroučitelje je obišao riječki nadbiskup Mate Uzinić koji je svim sudionicima zaželio blagoslovljene trenutke provedene u molitvi i razmatranjima te je njima i njihovim obiteljima uputio božićnu čestitku.

Vjeroučitelji su tijekom boravka na ovogodišnjim duhovnim vježbama imali priliku za sv. ispovijed, duhovni razgovor s voditeljem te su radosno sudjelovali u misnom slavlju.

Skip to content