Održana proljetna Svećenička skupština

U Domu pastoralnih susreta u Lovranu u ponedjeljak 15. svibnja održana je redovna proljetna Svećenička skupština koju je pozdravnim govorom otvorio riječki nadbiskup Mate Uzinić, a uz mnogobrojne svećenike, skupu je nazočio i riječki nadbiskup u miru Ivan Devčić.

U pozdravnom govoru nadbiskup Uzinić je istaknuo da se skupštinom želi pomoći otkriti kako djeluju središnja tijela Riječke nadbiskupije – Ordinarijat. Izvještaji koji će na njoj biti izneseni  trebali bi potaknuti na dijalog, interakciju, s ciljem da se poboljša ono što bi trebalo, odnosno ako se ide u pravom smjeru, da se nastavi, a ako se nešto propustilo, da se to učini. Nadbiskupijski ordinarijat ne smije biti svrha sam sebi, nego trebamo služiti jedni drugima i služiti poslanjima koja su nam dana. Budimo pomoć jedni drugima kako bi Crkva u Riječkoj nadbiskupiji mogla nastaviti svoj povijesni hod i nastaviti odgovarati poslanju koje je dobila, poslanju kojega smo od Boga primili, poručio je nadbiskup i potaknuo okupljene svećenike da se u zajedništvu stave jedni drugima na raspolaganje.

U prvom radnom dijelu skupštine predstavljena su izvješća generalnog vikara Maria Tomljanovića, vikara za kler Vjekoslava Đapića te v.d. ekonoma nadbiskupije Mate Berišića. Nakon kratke stanke izvješće o započetim i budućim projektima Ureda za gradnje podnio je voditelj Ureda Piotr Modrzejewski, a rad Interdijecezantskog suda predstavio sudski vikar Emil Svažić.

U konstruktivnoj raspravi koja je uslijedila istaknuta su mnoga pastoralna pitanja, a u završnom dijelu skupštine najavljena je proslava blagdana sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije, Svećenički dan te proslava povodom primanja palija riječkog nadbiskupa Mate Uzinića. Skupština je zaključena zajedničkim objedom nakon kojega je održan sastanak prezbiterskog vijeća Riječke nadbiskupije.

Skip to content