Održana edukacija o zaštiti djece i ranjivih osoba za vjeroučitelje Riječke nadbiskupije

U prostorima Nadbiskupijskog ordinarijata u Rijeci, 20. svibnja održan je peti susret prvog modula edukacije “Promicanje dobrobiti maloljetnih i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi  – Uvod u zaštitu i dobrobit djece i ranjivih osoba” na kojem su sudjelovali vjeroučitelji Riječke nadbiskupije. Na taj su način, s ciljem da se obuhvate sve osobe povezane s Riječkom nadbiskupijom, edukaciju s istom tematikom prošli svi svećenici, redovnici i redovnice Riječke nadbiskupije te djelatnici Ordinarijata, pastoralnih ureda, povjerenstava, karitativnih ustanova, škola i vrtića. Program edukacije proveden je u organizaciji Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci, a predavačice su bile teologinja, psihologinja, psihoterapeutkinja i grupni analitičar Sanda Smoljo – Dobrovoljski i voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba   HKS-a, Anita Dučkić Sertić.

Vjeroučitelji su, kao i na prijašnjim susretima, imali priliku čuti predavanja o interdisciplinarnom pristupu temi dostojanstva čovjeka, o granicama u odnosima, nasilju i prevenciji nasilja nad ranjivim osobama. Također, govorilo se o razumijevanju moći u crkvenim institucijama, nužnim koracima prevencije bilo kojeg oblika nasilja i zlostavljanja kao i onim koracima koji se moraju učiniti ukoliko se dogodi zlostavljanje.

Teme i primjeri o zanemarivanju i zlostavljanju, njihovim oblicima i posljedicama, potaknuli su sudionike na aktivno sudjelovanje u radionicama nakon kojih je uslijedila završna rasprava i podjela potvrda o sudjelovanju koju je vjeroučiteljima uručila Natalija Bogović, predstojnica Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci te istaknula predviđanje održavanja još dva tematska modula aktualne edukacije.

Skip to content