Održan susret svećenika i vjeroučitelja Trsatskog dekanata

U prostorima OŠ Kostrena u subotu 21. listopada održan je susret svećenika i vjeroučitelja trsatskog dekanata. U sinodalnom duhu međusobnog slušanja jednih drugih, vjeroučitelji, župnici župa Trsatskog dekanata, zajedno s dekanom i župnikom Kostrene, Ivanom Stošićem, riječkim nadbiskupom Matom Uzinićem i predstojnicom Katehetskog ureda, Ksenijom Rukavinom Kovačević, razgovarali su o važnim temama pastorala s vjeroučenicima. Na početku susreta pozdravnu riječ uputila je ravnateljica OŠ Kostrena, Adriana Glavan. Izrazila je izvrsnu i plodonosnu suradnju škole i kostrenskog župnika te prenijela pozdrave pročelnice Upravnog odbora za odgoj i obrazovanje, Edite Stilin i načelnika Općine Kostrena, Dražena Vranića.

Nakon uvodne molitve nadbiskup je zahvalio ravnateljici na gostoprimstvu te kazao kako činjenica da je riječ o ravnateljici koja je vjeroučiteljica, predstavlja dokaz da vjeroučitelji svoju službu vrše dobro i njihova je vrijednost prepoznata. Osvrnuvši se na pročitani odabrani evanđeoski ulomak (Lk 9, 46-49), vjeroučitelje je potaknuo da im dijete bude model prema kojemu se trebaju oblikovati. Od djece možemo učiti imati povjerenja u Boga i druge, jer bez međusobnog povjerenja, ne možemo surađivati. Također, djeca nas uče malenosti, odnosno pozvani smo na poniznost u vršenju svoga poslanja. Gradite svoj odnos na ove dvije karakteristike, poručio im je nadbiskup.

U radnom dijelu susreta, razmjenom iskustava, razgovaralo se o mnogim temama, poput (ne)povjerenju između svećenika, vjeroučitelja i drugih pastoralnih suradnika. Istaknuta je važnost iskrene međusobne komunikacije, razumijevanje župnika za obiteljski život i slobodno vrijeme vjeroučitelja kao i potrebe učvršćivanja partnerskog odnosa između vjeroučitelja i župnika.

S obzirom na kompleksnost određenih pitanja, na susretu su spomenuti problemi nedosljednosti školskog vjeronauka i župne kateheze, kao i angažmana vjeroučitelja koji stanuju na teritoriju jedne župe, a rade u školi na teritoriju druge župe. Istaknuto je i da je bitno da i sami vjeroučitelji izraze svojim župnicima svoje ideje i želje, a o većini ovih tema nastavit će se razgovarati u budućim susretima na što ih je na kraju potaknuo i sam nadbiskup. Nakon službenog dijela susreta organiziran je zajednički objed.

Skip to content