Održan susret duhovnika katoličkih skauta Hrvatske

Pod geslom „Budi prisutan/ Bodi navzoči“ okupili su se u subotu 11. studenog u Driveniku, u Pastoralnom centru za razvoj skautizma “Alojzije Stepinac”, skautski duhovnici koji brinu o skautima u RH. Program i radionice za duhovnike vodio je generalni kapelan katoličke konferencije za skaute europske regije i kapelan Skavtinje in skavti  Slovenije, Janez Kobal. U ime katoličkih skauta Riječke nadbiskupije duhovnike je dočekao predsjednik Udruge Petar Milošević  sa svećenicima Nikolom Luketićem i Petrom Filipovićem.

Zanimljivim radionicama i igrama Kobal je približio duhovnicima metode rada s djecom i mladima kroz skautizam. Naglasak je bio, kako i samo geslo kaže – ‘Bodi navzoči’. „Svećenik treba biti prisutan među skautima, ali ne samo sakramentalno, nego svojom i samom prisutnošću doprinositi. Treba biti poučljiv, odnosno dopustiti da ga mladi nešto nauče, prihvatiti od njih ono što i nije savršeno. Često se od svećenika očekuje da sve znaju, ali moraju sebi dopustiti da ipak ne znaju odgovor na svako pitanje. Oni zajedno rastu sa mladima. Skautstvo nije turizam ni izletništvo, nego uspon, rast u zrelosti i svetosti.“, poručeno je.

Istaknuto je i da polazište skautskog odgoja jest svijest da nitko nije savršen i da u čovjeku ima bar 5% dobrote. „Mi se ne osvrćemo na onih 95% negativnosti i ne odbacujemo osobu radi toga, nego tražimo u njemu tih 5% i iz njih formiramo osobu. Skautizam nije turistička agencija niti igraonica za djecu već odgoj za život.“

Dok su predsjednici Udruga sudjelovali na susretu duhovnika, skauti Šibenske biskupije pridružili su se redovitom susretu riječkih skauta u prostorima Župe Blažene Djevice Marije u Rijeci. Nakon zajedničkog objeda skautski susret završio je misom u Grižanama na proslavi zaštitnika Župe, svetog Martina.

Skip to content