‘Obiteljska ljubav: poziv i put svetosti’

Drugi dan trodnevne duhovne priprave za proslavu zaštitnika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, 12. lipnja u katedrali sv. Vida, obilježen je misnim slavljem na kojem su se okupile obitelji koje su u proteklih godinu dana pohađale radionice u programu praćenja mladih bračnih parova u organizaciji nadbiskupijskog Ureda za obitelj. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mladomisnik Nikola Luketić u zajedništvu s vikarom za pastoral, Mariom Gerićem i predstojnikom Ureda za obitelj, Ivanom Nikolićem.

Na početku misnoga slavlja riječi pozdrava i zahvale obiteljima na sudjelovanju u radionicama, uputio je predstojnik Ureda za obitelj, Ivan Nikolić, a pozdravima se pridružio i riječki nadbiskup Mate Uzinić koji je uručio 47 potvrdnica obiteljima polaznicima programa praćenja mladih bračnih parova u Pastoralnoj godini 2022.-2023. pod geslom: ‘Obiteljska ljubav: poziv i put svetosti’. Potvrdnice su preuzeli voditelji radionica iz četiri dekanata: delničkog, kastavskog, bakarskog i prvostolnog te dva dječja vrtića: ‘Zvjezdica Mira’ i ‘Jaslice Mima’. Misno slavlje i program dodjele potvrdnica animirao je dječji zbor ‘Iskrice’, a nastupila su i djeca iz vrtića ‘Nazaret’. Tom je prigodom otac obitelji Kurilić iznio kratko svjedočanstvo obogaćujućeg iskustva sudjelovanja u radionicama.

U duhu obiteljskog ozračja mladomisnik Luketić se u svojoj propovijedi osvrnuo na važnost sakramenta ženidbe te je iznio svjedočanstvo iz knjige ‘Od iluzije k istini’, autorice Glorije Polo, koje je povezao s liturgijskim čitanjima o Božjoj dobroti i blizini. Istaknuo je kako se spomenuti sakrament često svodi samo na svjetovne, izvanjske običaje, a Boga se, koji je taj brak blagoslovio, često zaboravi i ostavi po strani. Nastavio je zatim govorom o važnosti i snazi obećanja vjernosti u dobru i u zlu, zdravlju i bolesti, danog u ženidbenoj privoli supružnika, kao i o značajnoj ulozi uzajamne molitve i sakramentalnog života bračnih drugova, posebno u teškim i kriznim trenucima braka. Propovijed je zaključio poticanjem vjernika na otvaranje zahvatima Božje milosti, koji je jedini sposoban promijeniti i obratiti ljudsko srce.

Cilj ovog preventivnog programa Ureda za obitelj je osnaživanje i ohrabrivanje obitelji za otvorenost, suradnju i prihvaćanje pomoći. Na susretima se djeluje preventivno kako bi se smanjile i ublažile krize koje mogu dovesti do razvoda braka te se polaznike vodi prema stvaranju čvrstih i zdravih temelja na kojima će počivati njihova obitelj.

Skip to content