Nije problem grijeh, nego ostajati u grijehu.

Iako je živa na termometru pokazivala preko 30 stupnjeva, župljani Župe sv. Bartola ap. u Cerniku okupili su se u lijepom broju u četvrtak 24. kolovoza kako bi dostojanstveno u dvorištu župne crkve proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika. Misno slavlje predvodio je mladomisnik Riječke nadbiskupije, Antonio Vučković, koji je svoju formaciju započeo prije četiri godine u ovoj Župi te mu je ovo, kako je sam kazao, nakon mlade mise u Sinju, bila mlada misa sekundicija. Suslavili su dekan bakarskog dekanata, Nikica Jurić, župnik Domagoj Duvnjak i drugi svećenici bakarskog dekanata.

U propovijedi nadahnutoj pročitanim evanđeoskim ulomkom (Iv 1, 45-51) izdvojio je da Bog zna što je u ljudskim srcima te da bismo po uzoru na Natanaela, odnosno sv. Bartola, trebali imati istinoljubivosti  i poniznosti. To je Isusov put i put mnogih svetaca, put praštanja i prihvaćanja drugih. U našim srcima ne smije biti kompromisa. Božji način jest način u kojemu nema zamjeranja, kazao je propovjednik.

Kao primjer za nasljedovanje spomenuo je bl. Miroslava Bulešića, čija se 76. godišnjica mučeništva toga dana obilježavala. Miroslav je mjesecima unaprijed znao što će mu se dogoditi. Prijetilo mu se. Međutim, on oprašta, rekao je Vučković podsjećajući na Bulešićeve riječi: „Moja osveta je oprost“. Podsjetio je da je ovaj mučenik u svome Dnevniku 37 puta zatražio oprost od Boga. Čovjek koji je istinoljubiv, koji traži od Boga oprost i milosrđe, koji je i sam u životu pao, teško da može drugoga lako osuditi. Istinoljubivost, poručio je Vučković, osobina je koja nam omogućuje znati da smo potrebni oproštenja i da smo slabi. Nije problem grijeh, nego ostajati u grijehu, istaknuo je propovjednik.

Zaključujući je potaknuo vjernike na nasljedovanje sv. Bartola i drugih svetaca i blaženika, kroz poniznost, te ispovijest i ustrajnost u svakodnevnoj duhovnoj borbi. Tko nas može rastaviti od Boga? Samo mi to sebi možemo učiniti. Ključ je u našim rukama. Od Boga se rastavljamo svaki put kada nismo ponizni, kada ne slijedimo Isusov put, poručio je Vučković.

 

Nakon misnog slavlja za župljane i hodočasnike organiziran je prigodan agape.

Skip to content