Naš je zadatak boriti se svim sredstvima protiv bilo kakvog oblika zlostavljanja

Mlađi svećenici Riječke metropolije, sa stažem do 10 godina službe, prošli su trodnevnu edukaciju o dobrobiti i zaštiti maloljetnih i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi. U Domu pastoralnih susreta u Lovranu od 24. do 26. travnja edukaciju su vodile djelatnice i djelatnici Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskog katoličkog sveučilišta, voditeljica Centra Anita Dučkić Sertić te Jelena Zadro i Damjan Kovač.

„Vi mladi svećenici ste budućnost Crkve. Prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo graditi budućnost“, rekao je u uvodnim riječima riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić. Uputio je svećenike na važnost edukacije o ovoj temi kako bi znali sami sebi postavljati granice i prepoznati situacije koje čak i bez zle namjere mogu biti neugodne za djecu ili ranjive osobe. „Edukacija bi prvenstveno trebala pomoći vama, da znate kako se odnositi prema djeci i mladima, da znate što smijete, a što ne smijete. Posredno je to dakako i pomoć mogućim žrtvama jer ćete naučiti i kako prepoznati dijete ili ranjivu osobu koje je zanemarivano, zlostavljano ili zbog nečega trpi. Naš je zadatak boriti se svim sredstvima protiv bilo kakvog oblika zlostavljanja.“ Istaknuo je kako je edukacija nužna s obzirom na promjene koje donosi vrijeme, rad s djecom i općenito način vršenja svećeničke službe nije isti kao prije.

Poseban je naglasak nadbiskup stavio na opasnost zloupotrebe moći u koju svećenik može upasti zbog službe koju vrši. „Zato je važno je naučiti biti ponizan“, poručio je.

Mlade je svećenike na edukaciji posjetio i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić potaknuvši ih da stečena znanja iskoriste kako bi vjerodostojno vršili svoju svećeničku službu.

Njihove riječi potvrdila je i voditeljica Centra Anita Dučkić Sertić objasnivši kako je cilj edukacije naučiti kako zaštititi djecu i ranjive osobe, ali i one koji rade s njima te kako prepoznati zlostavljanje. Uvodno predavanje o dostojanstvu ljudske osobe i poštivanju granica u komunikaciji i međuljudskim odnosima održao je Damjan Kovač. Istaknuo je kako se sam pojam dostojanstva tijekom povijesti i u raznim društvima mijenjao. „Vremena se mijenjaju pa tako i pogled na ljudsko dostojanstvo. Nešto što je ranije bilo uobičajeno i društveno prihvatljivo danas to više nije.“ Govorio je i o poziciji moći u Crkvenim strukturama koja može biti zloupotrebljavana u odnosima prema drugim osobama, a tako i djeci.

O oblicima zlostavljanja maloljetnih i ranjivih osoba govorila je Jelena Zadro. Osim najtežih zločina seksualnog zlostavljanja, osoba može biti povrijeđena i ranjena i na druge načine, psihičkim zlostavljanjem, čak i zanemarivanjem. Objasnila je dalekosežne posljedice koje svako od tih mučnih iskustava ostavlja na dijete i osobu, koje se protežu godinama i teško ih je izliječiti. Istaknula je i važnost prepoznavanja znakova koji ukazuju da je neko dijete ili osoba zlostavljano ili zanemarivano. Djeca često, iz raznih razloga, sama ne govore o tome.

Posljednje predavanje o terapiji i skrbi za osobe koje su pretrpjele zlostavljanje održala je Anita Dučkić Sertić. Program edukacije organizirao je Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci, a svećenici su uz sva predavanja imali vremena i za radionice, međusobne razgovore i zajedničku molitvu. Jednoglasni su bili u osudi zlostavljanja te su izrazili spremnost da svojim autentičnim svećeničkim svjedočenjem stanu na kraj takvim pojavama.

Skip to content