Najavljen program proslave sv. Nikole b.

31. godinu u kontinuitetu blagdan sv. Nikola proslavit će se u Rijeci svečanim liturgijskim slavljem u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici, a ovim povodom pomorci će 3. prosinca, 25. put u kontinuitetu, hodočastiti brodovima u najstarije svetište sv. Nikole s ove strane Jadrana, ono u Kraljevici, koje je ove godine iz Barija dobilo relikvije, odnosno moći ovoga sveca na čašćenje.  Program proslave najavljen je u četvrtak 30. studenog na konferencija za novinare u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci, a predstavili su ga članovi Organizacijskog odbora: povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije, Mario Gerić, gradonačelnik Kraljevice, Dalibor Čandrlić, načelnik Općine Kostrena, Dražen Vranić, kapetan Lučke kapetanije Rijeka i član nadbiskupijskog Apostolata mora, Darko Glažar i tajnica nadbiskupijskog Apostolata mora, Marica Njegovan.

 

Moći sv. Nikole b. stigle u Kraljevicu

Program započinje na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca, jedinstvenim hodočašćem brodovima u najstarije svetište posvećeno ovome svecu s ove strane Jadrana, onome u Kraljevicu. 25 jubilarno hodočašće ima biblijsku simboliku, rekao je povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije, Mario Gerić. „Jubilej se u Bibliji slavi svakih 25 godina i riječ je o vrlo značajnoj brojki koja ne govori toliko o prošlosti, koliko upućuje na budućnost. Slaviti jedan jubilej je prilika vratiti se izvorima, vratiti se temeljima i obnoviti onaj početni zanos, obnoviti početne namjere koje su bile poticaj da se ova hodočašća počnu organizirati i da su održavaju 25 godina u kontinuitetu.“

Pozivnica više svim hodočasnicima jest i prilika za čašćenje moći sv. Nikole biskupa koje su stigle u Kraljevicu iz Barija gdje se čuvaju posmrtni ostaci, odnosno relikvije ovoga sveca, rekao je Gerić istaknuvši da je riječ o relikviji prvoga stupnja.

Detaljnije o povijesti hodočašća pomoraca govorila je tajnica nadbiskupijskog Apostolata mora, Marica Njegovan, koja je na početku podsjetila kako je riječ o najstarijem svetištu posvećenom ovome svecu s ove strane Jadrana čija novoobnovljena kapelica datira iz 17. stoljeća. Također, podsjetila je i na povlasticu kraljevičkoj župnoj crkvi koju je izdao papa Pio VI. 1795. godine, prema kojoj će svi koji u nju hodočaste na dan njezinog zaštitnika, sv. Nikole b., dobiti oproštenje grijeha.

Brodovi, predvođeni brodom “Vid” isplovit će u nedjelju 3.prosinca u 9 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka. Za građane je predviđen brod “Sfera”.  Doček hodočasnika na rivi u Kraljevici je oko 10 sati, a misa u svetištu slavit će se u 11 sati.  Nakon mise je druženje hodočasnika i pučanstva na Trgu Zrinski do 14 sati kada isplovljavaju brodovi s hodočasnicima. U povratku će brodskim sirenama pozdraviti  mještane Bakarca te se u 15 sati zaustaviti u Lučici Podurinj od kuda će autobus hodočasnike odvesti u posjet Kući kostrenskih pomoraca, najavila je Njegovan. Središnju misu, 31. godinu u kontinuitetu,  5. prosinca u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci u 19 sati, s procesijom koja će krenuti u 18.30 sati predvodit će riječki nadbiskup Mate Uzinić. Zbog privremene regulacije prometa ovogodišnja procesija krenut će od Jadranskog trga, Ciottinom ulicom do kapucinske crkve, najavila je Njegovan.

Tradiciju je potrebno stvarati i njegovati i zato smo mi tu,  rekao je kapetan Lučke kapetanije Rijeka, Darko Glažar najavivši posebno tri događaja koja će organizirati Udruga pomorskih kapetana Kostrena: 14. prosinca, spuštanje vijenca u more za nastradale pomorce broda „Petar Zoranić“ (14.12.1960. Bospor), 28. prosinca, spuštanje vijenca u more za nastradale pomorce brod „Dunav“  (28.12.1980. Pacifik) i 7. siječnja 2024., spuštanje vijenca u more za nastradale pomorce broda „Šabac“ (7.01.1962. La Manche). Zapovjednici na brodovima „Petar Zoranić“ i „Dunav“ bili su i iz Kostrene, rekao je Glažar.

Gradonačelnik Kraljevice, Dalibor Čandrlić, zajedno s načelnikom Općine Kostrena, Draženom Vranićem, potaknuo je vjernike na sudjelovanje u programu proslave sv. Nikole b. koji su ujedno i uvertira u proslave Dana grada Kraljevice i Dana Općine Kostrena. Načelnik Općine Kostrena najavio je da će Kuća kostrenskih pomoraca biti otvorena 1. prosinca, a u nedjelju 3. prosinca za hodočasnike će biti organiziran prijevoz autobusom od Lučice Podurinj, gdje će se iskrcati s broda, do Kuće kostrenskih pomoraca gdje će sudjelovati i u paljenju prve adventske svijeće. Povratak hodočasnika u Rijeku bit će osiguran autobusom, najavio je Vranić.

Na sam blagdan sv. Nikole b., 6. prosinca, u 9 sati je molitva za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu u holu Palače Jadran (zgrada Jadrolinije). U 10 sati je isplovljavanje MB Vid i spuštanje vijenca u more uz odavanje počasti svima stradalima i nestalima na moru, a u  13 sati isplovljavanje MB Vid prema mjestu stradanja broda „Igrane“ i   „S. Nicolò“ te spuštanje vijenca u more uz odavanje  počasti kostrenskim pomorcima. U župama koje slave sv. Nikolu b. kao svog nebeskog zaštitnika, mise će se slaviti prema župnim rasporedima.

Bogat program proslave sv. Nikole trajat će do 9. siječnja 2024. i bit će zaključen podmorskim hodočašćem ronilaca ispred KPA Adria, Lipica u Oštrom i ronjenju do kipa sv. Nikole.

 

Skip to content