Nadbiskupijsko pastoralno vijeće o iskustvima sinodalnosti i crkvenosti

Peta sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća Riječke nadbiskupije održana je 11. listopada u Nadbiskupskom domu u Rijeci. Vijećnike je pozdravio nadbiskup Mate Uzinić koji je podsjetio na Sinodu o sinodalnosti koja se upravo odvija u Rimu te na prvu godišnjicu njegove službe nakon što je 11. listopada prošle godine, po umirovljenju nadbiskupa Ivana Devčića, postao riječkim nadbiskupom.

Tajnik NPV-a Marko Medved u pozdravu je na temelju riječi Timothyja Radcliffa upućenim sudionicima Sinode pozvao na potrebu da drugoga slušamo s nadom, a ne s prezirom, jer i u riječima s kojima se ne slažemo postoji istina koju moram čuti jer „svi smo skupa prosjaci koji idu za istinom“. U Sinodalno savjetovanje NPV-a uveo je pastoralni vikar Mario Gerić. Na temelju Pavlovih riječi iz poslanice Efežanima razmišljalo se o iskustvu crkvenosti. Nakon rada u skupinama i u plenarnom dijelu nastavljeno je s iznošenjem promišljanja o identitetu župe, zrelosti svećenika i laika, budućnosti i načinu prenošenja vjere.

Nakon sinodalnog savjetovanja u plenarnom dijelu susreta, raspravljalo se o dosadašnjim iskustvima sinodalnosti u nadbiskupiji i potrebi da se vjernici bolje upoznaju s time. Iznesena su konkretna iskustva o provedbi Plana i programa u župama Riječke nadbiskupije. Pastoralni vikar Gerić iznio je prisutnima program za pripravu odraslih na sakramente kršćanske inicijacije koji je na temelju novo izrađenog materijala započeo na nadbiskupijskoj razini. Susret je završen molitvom nadbiskupa i agapeom.

Skip to content