Nadbiskup Uzinić u programu Radio Marije

Riječki nadbiskup Mate Uzinić gostovao je u utorak 6. lipnja u programu Radio Marije te se u razgovoru s voditeljem Andrejem Paulusom osvrnuo na neka aktualna pitanja.

Nadbiskup Uzinić u razgovoru se, između ostaloga, osvrnuo na svoj nedavni istup vezan za slučajeve zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji, ali i na sliku koju javnost, ali i vjernici imaju o Crkvi. Istaknuo je kako smatra da obje slike trebaju biti srušene.

„Trebamo ponajprije pokušati graditi sliku Crkve kakvu je Isus htio. On je htio Crkvu koja će puna Duha Svetoga nastaviti njegovo poslanje, Crkvu koja će biti kao On, koja će se prignuti nad čovječanstvo i služiti mu“, rekao je te istaknuo da Crkva u Rijeci ima puno elemenata takve Crkve te da je ponosan na brojne pastoralne i katehetske projekte. To je, dodao je, živa Crkva u kojoj brojni svećenici, aktivni laici i vjeroučitelji vrše svoje poslanje na zauzet način.

Osvrnuo se i na pitanje klerikalizma u Crkvi, istaknuvši važnu ulogu župnih pastoralnih vijeća za koja bi, kako je rekao, volio da postanu motor župne zajednice. Osvrćući se na Sinodalni put, naglasio je važnost zajedništva te međusobne suradnje između klerika, posvećenih osoba i laika. Između ostaloga, govorio je i o važnosti prisutnosti Crkve u medijskom prostoru, ističući da i medijski prostor treba evangelizirati te da je to poslanje Crkve.

Također, osvrnuo se i na pitanja obiteljskoga pastorala i pastorala osoba s invaliditetom. Istaknuo je da Crkva treba sve više postajati obitelj „u kojoj ćemo se jedni za druge brinuti, jedni druge poticati, u kojoj će svima biti u interesu dobro drugoga i radovat ćemo se zbog toga“, rekao je.

Komentirao je i poslanje Crkve u modernom društvu, osvrnuvši se na rane Crkve te dodajući kako je važno pristupiti rješavanju svih problema s kojima se suočavamo. Između ostaloga, osvrnuo se i na svoje djetinjstvo te duhovni poziv. „Trebamo tražiti putove Isusa Krista, putove Crkve, putove svjetla, putove soli, putove kvasca“, poručio je, između ostaloga, riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Cijelu emisiju može se poslušati i OVDJE: radiomarija.hr;

Skip to content