Molitvena osmina za jedinstvo kršćana: Učite se dobrim djelima – pravdi težite
Kategorija:
Vijesti

Povjerenik za ekumenizam i međureligijski dijalog Mario Gerić predvodio je 25. siječnja u katedrali sv. Vida u Rijeci ekumensko slavlje u povodu završetka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koja se odvijala od 18. do 25. siječnja pod geslom: „Učite se dobrim djelima: pravdi težite“ (Iz 1,17). Ovogodišnja tema nastala je na bolnom iskustvu podijeljenosti društva i crkvenih zajednica u Minnesoti (SAD) na temelju rasnih predrasuda. U molitvi su sudjelovali Mario Gerić, Melanie Ivančević i Ruben Sečen, kao predstavnici Katoličke Crkve, Evangeličke crkve u Rijeci i Udruge „Mladi za Krista“. Giorgio Grlj kao predstavnik Baptističke crkve u Rijeci i Ilija Hristodulov kao predstavnik  Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. Car Konstantin i carica Elena“ iz opravdanih razloga su izostali.

„Vidim na vama koliko vam je važna ekumena, koliko vam je važno moliti za jedinstvo Crkve i to ne samo danas kada je završno slavlje ekumenske molitvene osmine, već i tijekom cijele godine, kroz druga događanja na kojima se susrećemo“, poručila je vjernicima pastorica Melanie. Osvrnula se na ovogodišnje geslo pod kojim se okupljaju razne kršćanske molitvene zajednice u svijetu: “Učite se dobrim djelima: pravdi težite”, istaknuvši kako smo svi gladni pravde, u bilo kojem smislu te riječi. „Gladni smo oproštenja, ljubavi, zajedništva, razumijevanja, i ostat ćemo gladni dok god se ne učimo dobrim djelima. Zanimljivo je kako je prorok Izaija naglasio ‘učite se dobrim djelima’, očito nismo rođeni da znamo to samo po sebi. I voljeti se uči, kao i praštati, kao i primati u zajedništvo.“ Povezavši tu misao s pročitanim evanđeoskim ulomkom, pastorica je istaknula da, bez obzira koje smo narodnosti, gdje živimo, kako razmišljamo, s kim se družimo svi mi želimo biti dobrodošli u kraljevstvu Božjemu. „Sjetimo se toga kada dolazimo u kontakt s ljudima s kojima ne dijelimo isto mišljenje ili vjerovanje, neka nam to bude način da se učimo dobrim djelima.“ Pozdravila je i sinodalni hod koji se događa u Katoličkoj Crkvi, rekavši kako svima treba način da preispitaju svoje puteve, jesu li su oni u skladu s Gospodinovim nalozima i da li njihovi životi promiču i stvaraju Kraljevstvo Božje ovdje na zemlji. „Ono što možemo danas jest nastojati surađivati s Bogom i biti njegove ruke i noge ovdje na zemlji.“ Istaknula je kako je često okusila da, kada se okupimo oko stvarnih potreba u svijetu, više naš pogled nije uperen u nas same, već smo svi angažirani oko onih kojima je pomoć potrebna. „Neka to bude naša ekumena, da tako i dalje živimo u ovom gradu.“

Ove godine, iako u manjem broju nego proteklih godina, zajednička ekumenska molitva i povezanost kršćana koja se kroz nju događa nije bila manje vidljiva. Mario Gerić pozdravio je prisutne u ime Ekumenskog odbora i zahvalio na dolasku i sudjelovanju. Istaknuo je kako je upravo nastojanje oko različitih inicijativa i molitvenih susreta koji doprinose jedinstvu kršćana prvi i nužan korak za ostvarenje sna o sveopćem zajedništvu i bratstvu cijelog čovječanstva kako ga vidi papa Franjo: „Prijeko je potrebno…nastaviti pružati svjedočanstvo susreta između različitih kršćanskih vjeroispovijesti. Ne možemo zaboraviti Isusovu želju: ‘da svi budu jedno’ (Iv 17,21)“.

Skip to content