Molitva za mir u Svetoj zemlji i u cijelome svijetu 17. listopada

Riječki nadbiskup Mate Uzinić uputio je 13. listopada poziv na molitvu za mir u Svetoj zemlji i u cijelome svijetu, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima Riječke nadbiskupije. Podržao je tako inicijativu katoličkih ordinarija Svete zemlje koji su uputili apel na jedinstvo Katoličke Crkve u postu i molitvi za mir 17. listopada. Pismo nadbiskupa Uzinića donosimo u cijelosti.

„Draga braćo i sestre,

svjedoci smo velike eskalacije nasilja u Svetoj zemlji, ali i nastavka rata u Ukrajini i drugih ratova diljem svijeta. Čini se da ne možemo računati s razboritošću odgovornih za ovo stanje i njegovu eskalaciju te da nam kao posljednje utočište kao i toliko puta ranije u ljudskoj povijesti ostaje Bog i njegova milost.

Pozivam stoga da se u utorak, 17. listopada, postom, klanjanjem pred Presvetim oltarskim Sakramentom i molitvom krunice Blažene Djevice Marije, u svojim župnim, redovničkim i ostalim zajednicama pridružimo postu i molitvi za mir naše kršćanske braće i sestara u Svetoj zemlji.

Neka Isus, naš Gospodin i Krist, Knez mira svojom milošću providi oprost i mir stanovnicima Svete zemlje, Ukrajine i drugih mjesta sukoba i ratova širom svijeta!

Neka on donese utjehu nastradalima u ovim sukobima i njihovim obiteljima!

Neka dotakne srca odgovornih, pročisti njihov pogled kako bi u drugima vidjeli braću i sestre, a ne neprijatelje i potakne ih na obraćenje!

Neka on i sve nas po molitvi i djelima koja činimo učini mirotvorcima kako bismo se mogli zvati sinovima i kćerima Božjim (usp. Mt 5, 9) te jedni drugima i svima biti braća i sestre!

S poštovanjem uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu,

Mate, nadbiskup

Skip to content