Marija kao Božja pomoćnica je i pomoćnica svih ljudi.

Nakon trodnevne duhovne priprave, 24. svibnja salezijanska Župa Marije Pomoćnice proslavila je svoj župni blagdan. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić u zajedništvu s prvostolnim dekanom, Sanjinom Francetićem, župnikom Tunjom Blaževićem i ostalim svećenicima. Nakon tradicionalne procesije s Marijinim kipom i završnog blagoslova, zajedništvo brojnih hodočasnika i mladih nastavilo se u radosnom obiteljskom, salezijanskom duhu na dvorištu župne crkve, uz prigodni agape.

Na početku propovijedi nadbiskup je istaknuo da su kršćani u Mariji oduvijek, a osobito u teškim trenucima života, prepoznavali onu koja im pomaže, koja je blizu i koja je majka. Međutim, osvrnuvši se na evanđeoski ulomak koji prikazuje Mariju kao Božju pomoćnicu, propovjednik je istaknuo da je upravo zbog toga ona pomoćnica svih ljudi.   „Za razliku od onog kako obično gledamo Mariju Pomoćnicu, a obično ju gledamo kao onu koja pomaže nama, želio bih da danas, na njezin blagdan, okrenemo pogled i da ju u prvom redu prepoznamo kao Božju pomoćnicu, kao onu koja pomaže Bogu. Marija je ona koja pomaže Bogu u ostvarenju onog plana kojeg On ima s njom, ali ne za nju, nego po njoj u Isusu, za svu stvorenu stvarnost koju Bog ljubi. Kada ju prepoznamo kao onu koja pomaže Bogu, Marija postaje ona koja pomaže i nama i to na trostruk način. Prvi je to što ona sa svojim: ‘Evo me, neka mi bude po riječi tvojoj’, dozvoljava Bogu da započne ostvarenje svoga plana spasenja. Drugi način je taj da nam Marija pomaže svojim primjerom. Ono što je na Marijin način započeo i učinio s Marijinim pristankom, Bog na naš način, s našim pristankom i sudjelovanjem želi nastaviti činiti u nama i po nama u Crkvi i svijetu našeg vremena. Radi se o pozivu – Bog sa svakim od nas ima poziv i za svakog od nas, ali i po nama za druge. To je uključivanje u Božju povijest spasenja i naš način sudjelovanja u tom procesu spasenja. Marija nam svojim primjerom pokazuje da je ponekad potrebno odustati od sebe i svojih planova kako bi se moglo slijediti Božji poziv i Njegov plan, koji je uvijek plan spasenja.“

Obrativši se osobito mladima, Uzinić je potaknuo da zagledani u Mariju i po njezinom primjeru osluškuju glas Duha Svetoga te prepoznaju i odgovore na Božji plan koji ima za njihov život.  „Zagledani u Mariju i njezin primjer, pokušajte osluškivati što anđeo Gabrijel, odnosno Bog po Duhu Svetome, govori tebi. Koji plan ima s tobom? Zašto si stvoren? Kako se možeš ugraditi u Crkvu i njezino poslanje? Kako možeš kao kršćanin djelovati u ovome svijetu i svojom kršćanskom prisutnošću oplemenjivati ovaj svijet? Na koji način se danas u tebi može i treba dogoditi Isusovo začeće? Na koji način naša riječka Crkva može nastaviti rađati Isusa Krista, prinositi ga, za njega se brinuti, njega nasljedovati do kraja, ako je potrebno i do samoga križa?“, kazao je propovjednik nadovezujući se zatim na posljednji, treći način na koji Marija jest pomoćnica kršćana, a to je preko njezinog zagovora kojim, kao član nebeske crkve u zajedništvu svetih, i dalje vodi brigu o zemaljskoj crkvi, njezinom poslanju i ulozi.

Euharistijsko slavlje zaključeno je tradicionalnom svečanom procesijom s Marijinim kipom, a nakon završnog blagoslova zajedništvo brojnih hodočasnika i mladih nastavilo se u radosnom obiteljskom, salezijanskom duhu na dvorištu župne crkve, uz prigodni agape.

Skip to content