Krštenje 4. djeteta obitelji Dešković

Nadbiskup Mate Uzinić krstio je 22. travnja u Brseču, Aureliu, četvrto dijete obitelji Dešković. „Otvoriti se životu i služiti mu, služeći drugima. To je put svetosti. To je svjedočanstvo koje nam daje i obitelj Dešković“, rekao je nadbiskup u propovijedi. Dan uoči proslave župnog blagdana sv. Jurja misu su s nadbiskupom suslavili župnik Petar Belanić i generalni vikar Mario Tomljanović.

Nadbiskup je podsjetio je na riječi pape Pavla VI. koji je ustvrdio kako Crkvi nisu potrebni propovjednici i učitelji, potrebni su svjedoci. „To je potrebno i Aureliji koju danas krstimo. Roditelji, kuma i cijela župna zajednica moraju ju podučavati, ali potrebna joj je i propovijed životom, primjerom. Ona govori da niste kršćani samo kada idete na misu, nego i kada izađete iz crkve. Ako toga ne bude onda će to biti samo jedan lijepi običaj, ali neće biti pravog života u vjeri.“ Pozivajući se na primjer zaštitnika župe sv. Jurja poručio je župljanima kako je svaki vjernik pozvan biti kršćani ne samo za sebe, nego za druge, na Kristov način.

Nadahnut porukom Evanđelja o putovanju dvojice učenika u Emaus i njihovom susretu s uskrslim Kristom, nadbiskup je pozvao okupljene da svjedoče vjeru čitajući Božju riječ, slaveći euharistiju i pokazujući zajedništvo. „Kada smo susreli Isusa moramo nužno biti u zajednici. Nema kršćanske vjere bez Crkvene zajednice. Oni koji kažu da prihvaćaju Krista, a ne prihvaćaju Crkvu zapravo ne prihvaćaju ni Krista. Jer autentičnog Krista bez Crkve nema. To ne znači da je Crkva savršena, da nema svojih problema, no kada smo zajedno, kada ne upiremo prstom jedni na druge nego svatko od nas čini najbolje što može, to je formula po kojoj možemo nastaviti ono što smo primili od Gospodina kao zadaću i tako biti propovjednici njegova uskrsnuća. Riječima, ali i životom, a to je puno važnije“, zaključio je nadbiskup.

U župnoj crkvi sv. Jurja mč. u Brseču župni blagdan proslavljen je u nedjelju, 23. travnja. Svečano liturgijsko slavlje predvodio je svećenik Riječke nadbiskupije Laurent Kružić, doktorand na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Skip to content