Kada čovjek otvori svoje srce i razum Bogu, tada se vrši se Božja volja

„Život svakog sveca govori mnogo jezika.“ – tim je riječima mladomisnik Riječke nadbiskupije, Antonio Vučković, započeo propovijed trećega dana trodnevne duhovne priprave za proslavu blagdana sv. Vida. Misu je, 13. lipnja, predvodio u riječkoj prvostolnici u zajedništvu s rektorom katedrale, Mariom Tomljanovićem.

U propovijedi nadahnutoj životima svetaca, prije svega sv. Antuna Padovanskog čija svetkovina se slavila toga dana, kroz primjer otvorenosti srca ovoga sveca Božjoj volji, ukazao je na plodove koje ta otvorenost može donijeti svakome od nas. Postoje ljudi koji imaju malo želja, što znači i manje truda u njihovom ostvarenju i manje plodova. S druge strane, postoje oni koji ih imaju puno i za njihovo ostvarenje potrebno je uložiti mnogo više truda kako bi donijeli puno plodova. No, potrebno je izabrati ‘srednji put’ – Božji put – put na kojemu se pitamo što je Božja volja za naš život. Taj nas srednji put vodi direktno u nebo jer se vrši volja Očeva, rekao je propovjednik. Vjernike je potaknuo da se zapitaju razgovaraju li s Bogom i pitaju li Ga što je Božja volja za naš život? Kada se prepustimo Božjoj volji, tada je čovjek na miru jer čini ono što Bog želi.

Podsjetivši na crtice iz života sv. Antuna, koji je želio postati vitez, no Božji planovi i njegov zavjet Bogu da će otići u samostan ako mu prijatelj ozdravi, učinile su sv. Antuna svecem. Što bi se dogodilo da Antun nije slušao Božju volju i postao vitezom? Bio bi tek još jedan vitez u nizu. Kada čovjek otvori svoje srce i razum u velikim i malim stvarima Bogu, tada u njegov život dolazi svjetlo, vrši se Božja volja, istaknuo je Vučković.

Zaključujući je još jednom istaknuo da je potrebno zapitati se što Bog od nas želi, jer taj odgovor, ta Božja volja jest ‘autocesta u nebo’. Božja želja ide iznad naših interesa i gleda u budućnost, istaknuo je propovjednik i potaknuo sve da otvore srce za Božje želje u našim srcima.

Na kraju mise prigodnu riječ uputio je rektor Tomljanović. Zahvalio je predvoditelju misnog slavlja, a osobito mališanima iz Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ koji su pjesmom uveličali misu. Roditeljima i djelatnicima škole poručio je da su, kao dobri odgojitelji, blagoslov za grad i Crkvu. Apostrofirajući dio propovijedi mladomisnika Antonia, potaknuo je vjernike na otvorenost Božjoj volji. Iako nam se čini da su naši putevi komplicirani, zapravo su jednostavni ako se otvorimo Bogu, poručio je Tomljanović.

Po završetku misnoga slavlja za sve zainteresirane bilo je održano javno predavanje o povijesti riječke prvostolnice i njezinoj sakralnoj vrijednosti pod vodstvom povjesničara umjetnosti Maria Pintarića.

Skip to content