Isusova vizija kraljevstva Božjega jest služenje i ljubav

Kakve ambicije imate za svoju djecu? Pitamo li se što je to što oni žele i što Bog želi za njih i je li ono što mi želimo i što mislimo najbolje za našu djecu? Često je problem što mi svoje neispunjene ambicije i želje reflektiramo na svoju djecu i želimo od njih napraviti neostvarene sebe i time često upropastimo svoju djecu, rekao je riječki nadbiskup Mate Uzinić u utorak 25. srpnja na početku propovijedi u župnoj crkvi sv. Jakova ap. u Jadranovu. Na misi koju je predvodio u povodu proslave župnog blagdana istaknuo je da nas pročitani evanđeoski ulomak (Mt 20, 20-28), u kojemu se spominje mati sinova Zebedejevih, uči da trebamo za svoju djecu željeti ono što Bog želi i pomoći im da i oni, kao i sveti Jakov i Ivan, ali i drugi Isusovi učenici, mogu u svom svakodnevnom životu ostvariti ono što Bog želi, a On želi ono najbolje za njih, i sada i u vječnosti.

Nadbiskup je u propovijedi istaknuo još dvije misli od koji je nam prva pokazuje da je Isusova vizija kraljevstva Božjega služenje i ljubav, upozorivši kako su nerijetko zamijenjene ovozemaljskim konceptom dominiranja nad drugima. Važno je otkriti da ni mi nismo puno drugačiji. S istim napastima i mi imamo problema. Ali, moramo dopustiti da nas Isus mijenja, kao što su mu to sveci dopustili. Bog nam je dao kriterije – služenje u ljubavi. Naše poslanje u svijetu jest služenje, rekao je nadbiskup.

Kao treću misao izdvojio je posljednju rečenicu iz pročitanog evanđelja, a u kojoj Isus sažima svoj život i sve što on jest: »Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.« Isus je bio čovjek koji je rastao u svojoj spoznaji. Učio je i rastao uz Mariju koja ga je učila da je služenje najvažnije i da je poniznost put. Ona je to prenijela na svog sina. Krenimo i mi u život služenja i naučimo to svoje sinove i kćeri, poručio je nadbiskup.

Propovijed u cijelosti možete poslušati u priloženom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=0WJQFSKOijI

Skip to content