Humanitarna akcija za pomoć Udruzi za sindrom Down ‐ Rijeka 21
Kategorija:
Vijesti

U prostorima Udruge za sindrom Down‐Rijeka 21, 7. lipnja najavljena je humanitarna akcija u kojoj učenici i učitelji i svi građani dobre volje prikupljaju novčana sredstva za pomoć Udruzi za sindrom Down ‐ Rijeka 21.

Humanitarni projekt pod nazivom „Sv. Vida srcem nosi i njime se ponosi“ odvija se u organizaciji Riječke nadbiskupije, Katehetskog ureda i Caritasa. Nosioci projekta su vjeroučitelji i polaznici vjeronauka, ali okupila je sve učenike i učitelje dobre volje iz 30 osnovnih i srednjih škola.

Novinarima su akciju i potrebe Udruge predstavile Ana Buneta, voditeljica Udruge za sindrom Down te Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije.

Učenici su u svojim školama tijekom svibnja oslikali majice motivima koji su povezani s gradom i njegovim zaštitnikom sv. Vidom. Oslikane majice će u danima sv. Vida od 13. do 15. lipnja u štandu na Korzu biti ponuđene po promotivnoj cijeni, a prikupljena sredstva bit će donirana za potrebe Udruge za sindrom Down‐Rijeka 21, rekla je Rukavina Kovačević. Sve građane pozvala je na sudjelovanje u ovoj plemenitoj akciji. „Rijeka je grad s otvorenim srcem, što sugerira i geslo ove akcije“, rekla je te objasnila kako je sv. Vid, mladić koji je zbog vjere podnio mučeništvo, poticaj na djelotvornu vjeru i ljubav prema bližnjemu.

Ana Buneta zahvalila je organizatorima istaknuvši kako su Udruzi nužni pomoćni didaktički materijali. Udruga brine za 67 korisnika svih uzrasta, ali najviše dakako o djeci. Pokazalo se da s je s djecom potrebno raditi čim se potvrdi dijagnoza Down sindroma, a taj rad olakšavaju didaktička pomagala.

Sredstvima prikupljenim ovom humanitarnom akcijom bit će kupljen posebni računalni program koji djeci pomaže u učenju. „Računala svoj djeci jako privlače pažnju što je u ovom slučaju dobro“, rekla je Buneta. Djeca s Down sindromom više su koncentrirana gledajući u ekran pa s posebnim programom koji je njima namijenjen, bolje i uče. „Posebno mi je drago što su ove majice u školama pripremala djeca, na taj način i oni su svjesni da pomažu svojim vršnjacima, nekome koga će možda nekad i susresti“, rekla je Buneta.

U Danima sv. Vida od 5. do 21. lipnja pomoći je moguće i uplatom sredstava na žiro račun kojega je Caritas nadbiskupije Rijeka otvorio za ovu humanitarnu akciju: HR4223400091511234156

Skip to content