Gostovanje predstavnika Riječke nadbiskupije na manifestaciji Festival Biblico

Na poziv voditelja manifestacije Festival Biblico, koja se u organizaciji talijanskih biskupija Vicenza, Padova, Verona, Treviso, Vittorio Veneto, Rovigo i Chioggia održava ove godine po 19. put, s temom “Postanak 1-11”, pastoralni vikar Riječke nadbiskupije i rektor Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci Mario Gerić i bibličarka Bruna Velčić gostovali su u subotu 15. travnja u gradu Conselve kraj Padove. Pridružili su im se i predstojnica Metropolitanskog pastoralnog instituta Natalija Bogović te bogoslov Karlo Stipeč.

Nakon večernjeg misnog slavlja, koje je u župnoj crkvi sv. Lovre mučenika  predvodio Mario Gerić, održan je razgovor pod naslovom „Iskustvo Babilona i sinodalni hod“, koji je moderirao Francesco dal Sasso, svećenik biskupije Padova. Bruna Velčić je kratko pojasnila biblijsku pripovijest o Babilonskoj kuli, gdje čitamo o tome kako su različiti jezici uzrokovali raspršenost ljudi diljem svijeta. Kao kršćani, trebamo pak težiti tome da nas naše međusobne razlike ne dijele, već da – poput Isusovih učenika na dan Pedesetnice – dopustimo Božjem Duhu da nas obdari međusobnim razumijevanjem unatoč razlikama između naših jezika i kultura. Mario Gerić povezao je spomenutu pripovijest sa suvremenim izazovima Crkve, a posebno sa sinodalnim hodom koji puno govori o tom aspektu, o jedinstvu u različitosti, o potrebi međusobnog dijaloga, slušanja i otvorenosti jednih za druge. Istaknuo je kako je iskustvo sinodalnog hoda koji se događao i nastavlja se događati u Riječkoj nadbiskupiji obogaćenje za ovu mjesnu Crkvu, kako u smislu razlučivanja vlastite stvarnosti i unutarnjeg crkvenog života, tako i u smislu ovog nužnog otvaranja prema drugima i drugačijima koji mogu biti obogaćenje tog unutarnjeg života crkvene zajednice. Riječka Crkva, kao i mnoge druge partikularne Crkve našega okruženja, još je uvijek nasljednica mentaliteta koji kršćanski život, svjedočenje i angažman zatvara u „crkvene prostore“, u „sakristiju“ te je stoga ovaj poziv pape Franje na sinodalne procese u Riječkoj nadbiskupiji prepoznat i doživljen kao milosna prilika obogaćenja kršćanskog života kroz ustrajno nastojanje oko poziva na zajedništvo, sudjelovanje i poslanje svih vjernika na službu naviještanja Kristove radosne vijesti ovom svijetu i čovjeku današnjice.

Odlazak predstavnika Riječke nadbiskupije u biskupiju Padova nastavlja suradnju koja je započela 2022. godine kada su na ovom festivalu sudjelovali nadbiskup Mate Uzinić i crkveni povjesničar Marko Medved.

Skip to content