Dragi mladi i draga djeco, ne zaboravite moliti za svoje majke i za svoje očeve.

U subotu, 2. rujna vjernici Porečke i Pulske biskupije tradicionalno su hodočastili Majci Božjoj Trsatskoj. Kao i dosad, i ove je godine sudjelovalo 500-tinjak hodočasnika od kojih u mnogi krenuli pješice iz pazinskoga Franjevačkog samostana Marijina Pohođenja dva dana ranije kako bi na vrijeme stigli na misu sa svojim molitvama, zahvalama i prošnjama. Svečano liturgijsko slavlje održano je u perivoju Svetišta. Hodočasnike je na početku pozdravio čuvar trsatskog svetišta, Krunoslav Kocijan. Misu je predslavio porečki i pulski biskup Ivan Štironja, u zajedništvu sa svećenicima Porečke i Pulske biskupije.

U propovijedi je istaknuo kako smo i danas tu sa svojim križevima i slabostima, ali nas tješi Krist koji nam poručuje da uzmemo svoj križ i pođemo za Njim i ugledamo se u Njegovo krotko i ponizno srce. Isusov poziv stoga trebamo tumačiti kao poziv Onoga tko nas razumije i dokazuje kako križ nije prokletstvo, nego blagoslov. Stoga, Isusa i Gospu se ne napušta kada ne odgovaraju na naše želje koje se često temelje na prolaznim ljudskim apetitima.

Nadovezao se i na poruku pročitanog evanđeoskog ulomka izdvojivši Isusove riječi upućene Majci: „”Ženo! Evo ti sina!” Zatim reče učeniku: “Evo ti majke!” I od toga časa uze je učenik k sebi.“ Učenici su dobili majku, a tako i Crkva – Mariju, majku Crkve. Ima li išta vrijednije i ljepše od majke? Zato vas danas pozivam, molimo za naše majke, to je najljepši poziv žene. Posebno vi, dragi mladi i draga djeco, ne zaboravite moliti za svoje majke i za svoje očeve. To je ispit vaše mudrosti. Ako to položite onda ćete ljubiti i svoga Boga, onda ćete voljeti i svoju Crkvu, onda ćete voljeti i radosnu vijest spasenja, poručio je biskup Štironja.

Na kraju misnoga slavlja, biskup se u zajedništvu s vjernicima pomolio pred replikom slike Majke Milosti te u njezin zagovor preporučio sve okupljene. Također, vjernici su imali prilike pohoditi trsatsku baziliku i čudotvornu sliku Majke Božje Trsatske, koju je prema vjerovanju naslikao sveti Luka evanđelist i koja je ujedno i prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti papa i to 8. rujna 1715. godine.

 

 

 

 

 

Skip to content