Darovnica Domu za odrasle osobe Turnić

Riječka nadbiskupija odrekla se prava vlasništva nad dijelom zgrade Doma za odrasle osobe Turnić i darovala je svoj dio u potpunosti na raspolaganje Domu. Svečano uručivanje darovnice i primopredaju vlasništva 14. srpnja u Domu potvrdio je resorni ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a darovnicu je potpisao riječki nadbiskup Mate Uzinić. Zahvalu i zadovoljstvo učinjenim iznijela je ravnateljica Doma Martina Baiocco. Ovime ustanova postaje jedini vlasnik zgrade u kojoj borave korisnici čime im se otvaraju veće mogućnosti za ulaganje u uređenje i prilagodbu prostora te olakšava pristup fondovima za financiranje projekata. U Domu boravi 70 korisnika, a to su osobe s teškoćama mentalnog zdravlja kojima nije potrebno bolničko liječenje, ali im je potrebna njega i skrb druge osobe u zadovoljavanju životnih potreba.

Nadbiskup Uzinić je rekao da kvaliteta rada s korisnicima potvrđuje kako je odluka da Nadbiskupija daruje svoj dio zgrade Domu bila dobra, na korist zajednici i onima kojima je pomoć potrebna. „Priznajem da nismo često u situaciji da Crkva neku nekretninu daruje nekome, ali drago mi je da će ova naša odluka biti ujedno i doprinos radu ovoga Doma, a posredno i pomoć onima koji su u potrebi i u njemu borave. Oni moraju biti u središtu naše pažnje i naša zajednička briga“, rekao je nadbiskup podsjetivši na poznatu izreku kako je „blaženije davati nego primati“.

Ministar Piletić istaknuo je kako je rješavanje pravno-imovinskog stanja zgrade bilo važno za postavljanje pravnog temelja za buduća ulaganja u ovu nekretninu. Zgrada je od 1923. bila u vlasništvu tadašnje apostolske administrature, a dvije godine kasnije Riječke biskupije. Nakon Drugog svjetskog rata je nacionalizirana pa zatim i nadograđena, a denacionalizacijom je Riječkoj nadbiskupiji vraćeno pravo vlasništva nad starim dijelom zgrade. S obzirom da u njoj djeluje socijalna ustanova, Riječka nadbiskupija nikad nije dovodila u pitanje nastavak njezina rada i korištenja tih 425 četvornih metara zgrade koje je dobila povratom nacionalizirane imovine. Ovom darovnicom samo je potvrđeno ono što je u praksi već postojalo.

Ravnateljica Baiocco novinarima je predstavila planove za uređenje i druge projekte podsjetivši kako Dom brine za stotinjak korisnika. Njih tridesetak je u programu organiziranog stanovanja u 8 stambenih zajednica. Program osamostaljivanja korisnika i njihove integracije u društvo jedan je od najvažnijih ciljeva ove ustanove. Potvrdili su to i sami korisnici koji su na konferenciji za novinare iznijeli svoja iskustva, želje i potrebe. Njih šestero potvrdilo je kvalitetu rada i programa edukacije i integracije koje u Domu provode stručne osobe. Potrebe su velike i lista čekanja za ulazak u Dom dugačka, što potvrđuje da su opravdana i nužna ulaganja u ovakve ustanove.

Ministar i nadbiskup nakon konferencije za novinare obišli su korisnike koji su bili vidno obradovani nenadanim posjetom.

Skip to content