Bratimljene riječke i kosovske župe
Kategorija:
Vijesti iz Župa

Pod svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Ane na Gornjoj Vežici, 14. listopada,  potpisan je Sporazum o bratimljenju Župe sv. Abrahama u Llapushniku na Kosovu i riječke Župe sv. Ane na Gornjoj Vežici. Cilj ove inicijative bio je produbljivanje suradnje i daljnje zbližavanje dvaju župa, u duhu evanđelja. Misno slavlje predvodio je župnik albanske župe Fran Kolaj, u zajedništvu sa župnikom s Vežice Markom Gregićem i voditeljem albanske katoličke misije u Zagrebačkoj nadbiskupiji, Kristom Gjergijem. Događaju su prisustvovali i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine PGŽ, Gani Xharrahi te Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru. Misno slavlje animirao je mješoviti pjevački zbor Schola Cantorum Rijeka, pod vodstvom Ingrid Haller.
Nadahnut biblijskim čitanjima, Kolaj je u svojoj propovijedi potaknuo okupljene vjernike na spremnost da se odazovu Božjem pozivu, osobito na nedjeljno euharistijsko slavlje, gdje se pod prilikama kruha i vina događa svadba čovjekove duše s božanskim Zaručnikom.

„Misa je svadba duše i Krist nas poziva svake nedjelje i blagdane na ovu svadbu. Na poziv moramo odgovarati. Gospodin govori, a mi slušamo. Bog ima poruku za nas. Koliko puta nas Bog poziva, a mi se ne odazivamo? Bog nas poziva na svadbu i moramo biti spremni ići u susret Gospodinu jer On uvijek ima nešto reći tebi i meni, našim obiteljima i našim narodima. Jer Božja riječ je Radosna vijest, ona liječi, obogaćuje čovjeka, jača nas da budemo braća i sestre, njegovi apostoli“, istaknuo je propovjednik.

Na kraju misnoga slavlja Kolaj je okupljenim vjernicima pobliže opisao cilj bratimljenja, citirajući misli pape Franje: ‘bratstvo, a ne prepotencija, put je za stvaranje novoga čovječanstva. Božji je san sjediniti nas u svojoj ljubavi, u svojemu zajedništvu, kako bi nam dao da otkrivamo ljepotu božanskog sinovstva i bratstva među nama.’ te dodao da je svrha bratimljenja daljnje zbližavanje dviju župa, zbližavanje albanskog naroda s hrvatskim narodom, u duhu evanđelja. „Bratstvo je veza između ljudi, naroda, u ovom slučaju naše dvije župe, koje se temelji na poštovanju dostojanstva ljudske osobe na jednakim pravima. Zato smo odlučili don Marko i ja, sa svojim suradnicima, stvoriti bratstvo u kojem prevladava ljubav, mir, istina, poštovanje, sloga, razumijevanje i prihvaćanje jer smo svi slika Božja. Kada želimo i kada uložimo napore, dobru volju i pozitivne snage koje su u nama, možemo napraviti dobru, bratsku i kršćansku suradnju.“, istaknuo je Kolaj.

Okupljenima se obratio i župnik sv. Ane, Marko Gregić, zahvalivši inicijatorima projekta, na čelu s predsjednikom Vijeća albanske nacionalne manjine, Gianijem Xharrahijem te istaknuo da je potpisivanje Sporazuma o bratimljenju mali, ali bitan korak za početak jedne daljnje suradnje u izgrađivanju Kraljevstva Božjeg već ovdje na zemlji.

Skip to content