Božić je blagdan radosti, a radost je služenje
Kategorija:
Vijesti

„Bog je postao Božić zato što mu je stalo do čovjeka i njegovog spasenja. Bog je postao Božić zato što ima plan spasenja s čovjekom i čovječanstvom.“, kazao je riječki nadbiskup Mate Uzinić u propovijedi na misi polnoćki, 24. prosinca, u katedrali sv. Vida.

Nadahnut evanđeoskim ulomkom Uzinić je u svojoj propovijedi okupljenim vjernicima ponudio pogled na otajstvo Božića iz perspektive Blažene Djevice Marije, Isusove majke koja je bila sudionica i svjedokinja Božjega utjelovljenja te potaknuo na promišljanje o dvjema temama: miru i radosti.

Evanđeoski ulomak nam želi ponuditi jedan drugačiji pogled na mir. To je onaj mesijanski mir kojeg izražava židovska riječ ‘šalom’, koji nije tek puka odsutnost rata. Mi kršćani vjerujemo da je taj mir koji nas je pomirio s Bogom došao na svijet u Isusu Kristu i postao čovjekom koji je Knez mira.

“Koja je Marijina perspektiva u odnosu na mir? Marija ima mir u sebi, ona zna da Bog s njom i djetetom kojeg nosi ima plan i da ih neće napustiti. To je mir koji u sebi nosi povjerenje prema Bogu i njegovom planu s nama. Bog je zainteresiran za nas, Božić je tome dokaz. Bog je postao Božić zato što mu je stalo do čovjeka i njegovog spasenja. Bog je postao Božić zato što ima plan spasenja s čovjekom i čovječanstvom.“, kazao je nadbiskup i u nastavku propovijedi progovorio o vjerničkoj radosti, u prvome redu kao Božjem daru za sve ljude, a onda i kao daru koji poziva čovjeka da se potpuno, iz ljubavi, sam daruje drugima.

„Božić je blagdan radosti. Radost nije uživanje, ugađanje sebi. Radost je služenje. U čemu se sastoji naša vjernička radost? Ona je slična kao i mir – uzrokovana odnosom s Bogom i uvjerenjem da je Bogu stalo do nas, da nas Bog nije napustio. To je radost vjere koja ne isključuje iskušenja, nego se hrabro suočava s kušnjama i poteškoćama. Ona neće postići to da nam u životu sve ide onako kako bismo mi htjeli. Ona ne može niti želi osigurati uvjete u kojima se neće dogoditi ništa loše, nego u svemu tome ide naprijed i ne gubi nadu. Jer to je dar Boga nama ljudima, dar koji nas poziva da se i mi darujemo na način na koji se Bog daruje, a On nam se dariva potpuno i do kraja.“, istaknuo je propovjednik i potaknuo vjernike da, po uzoru na Mariju, prepoznaju sebe kao sudionike božićnog otajstva, kako bi mogli, nasljedujući njezinu perspektivu u odnosu prema otajstvu Božića, u današnjem vremenu obilježenim različitim izazovima i kušnjama biti svjedoci mira i radosti, služeći u ljubavi braći i sestrama.

Skip to content