Betlehemsko svjetlo mira stiglo je u Riječku nadbiskupiju

Betlehemsko svjetlo mira stiglo je na prvu nedjelju došašća, 10. prosinca, u Riječku nadbiskupiju. Nadbiskupu Mati Uziniću predali su ga na misi u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom članovi katoličkih skauta. Upaljeno u mjestu Isusova rođenja, bilo je dan ranije,  subotu 9. prosinca, u okviru međunarodnog adventskog slavlja u austrijskom Linzu, Betlehemsko svjetlo mira predano je skautima i izviđačima iz 30 europskih i američkih zemalja, među kojima i hrvatskim predstavnicima. Geslo ovogodišnjeg slavlja Betlehemskog svjetla glasi: “Mirotvorstvo čini sretnim”, a delegacije su ga preuzele iz ruku ovogodišnjeg “djeteta svjetla mira”, desetogodišnjeg Michaela Putza.

U propovijedi, nadahnut liturgijskim čitanjima, nadbiskup Uzinić objasnio je obilježja svojstvena kršćanskoj pripravi za Božić te osobitosti po kojima se kršćani, s jedne strane, razlikuju od starozavjetnih proroka Izaije i Ivana Krstitelja, a s druge strane bi im trebali biti sličnima te poput njih unositi u ovaj svijet svjetlo nade i živjeti vrijednosti evanđelja.

„Izaija je mogao gledati izdaleka na ostvarenje Božjih obećanja o boljem svijetu. Ono što je on mogao gledati izdaleka, Ivan Krstitelj može gledati izbliza. On je onaj prorok koji je imao milost osobno pokazati na onoga o kome su proroci govorili i u kojemu su se počela ostvarivati ta mesijanska vremena o kojima je govorio Izaija, ali i drugi proroci. No, on je mogao samo pokazati, dijelom je unaprijed živio, ali ne u punini. I ono o čemu su oni govorili, onaj kojeg su pokazali, više ne bi trebao biti izvan, daleko ili blizu, nego bi trebao biti u nama. To je ona poruka o mesijanskim vremenima koju Isus navješćuje kao kraljevstvo nebesko i koja nisu tek nešto daleko, nego trebaju biti nešto ovdje i sada, u svijetu i vremenu u kojemu živimo. Mi kršćani ne bismo trebali samo govoriti o Isusu, kao što su govorili Izaija i Ivan Krstitelj. Mi bismo trebali dozvoliti Isusu da živi u nama, da u nama, po Duhu koji nam je darovan, Isus Krist nastavi svoje poslanje u prostoru i vremenu. Trebamo biti slični njima po tome što ćemo u ovaj svijet, zahvaćen mrakom, donositi svjetlo nade. Ne smijemo dozvoliti da nas obveze i brige ovoga svijeta u kojem živimo zatvore u nekakvo beznađe, da nas zahvati mrak, nego poput njih trebamo u ovaj svijet unositi svjetlo, nadu. Tome onda trebamo nadodavati i nešto o čemu oni govore: sve što je oholo neka se spusti, što je slabo neka se podigne, što je krivudavo – neka bude ravno (usp. Iz 40, 3-4). To je zapravo poziv na obraćenje. Ali na tome ne smijemo stati. Pozvani smo, osim da dozvoljavamo Gospodinu da u nama i po nama dolazi u ovaj svijet, također i biti oni koji unose vrijednosti koje je on propovijedao, evanđelje koje je navješćivao i djela koja je činio“, kazao je Uzinić i u nastavku propovijedi osvrnuo se na Betlehem i na tamu rata koji se događa u Isusovoj domovini te je pozvao okupljene vjernike na molitvu za mir kako u Izraelu, tako i cijelome svijetu, kao i potaknuo da činjenjem dobrih djela, opraštajući i ljubeći jedni druge, budu graditelji mira u vlastitoj sredini.

„Kao što Izaija ili Ivan Krstitelj nisu prihvatili, tako ni mi ne smijemo prihvatiti da ne možemo napraviti ništa. Svi mi možemo nešto napraviti, možemo sami biti svjetlo prosvijetljeno Isusom Krstom i njegovim evanđeljem. Sami u svom srcu možemo zapaliti svijeću ljubavi, oprosta i tu svijeću podignuti kao svoju molitvu prema Bogu za mir u Svetoj zemlji, Ukrajini… i na taj način biti graditelji mira u vlastitoj sredini“, zaključio je Uzinić.

Kao i prethodnih godina, katolički skauti betlehemsko svjetlo narednih dana donijet će i u druge župe Riječke nadbiskupije.

Skip to content