5. obljetnica Caritasove pučke kuhinje „Kruh Sv. Ante“
Kategorija:
Vijesti iz Župa

Uoči obilježavanja blagdana sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika Župe Čabar, 12. lipnja proslavljena je 5. obljetnica rada Caritasove pučke kuhinje, koja nosi simboličan naziv „Kruh Sv. Ante“. Ova pučka kuhinja projekt je iz 2018. godine nastao zajedničkim snagama Župe sv. Antuna Padovanskog u Čabru, Riječke nadbiskupije, Gradskog društva Crvenog križa Čabar, Grada Čabra, Ministarstva socijalne politike, Primorsko-goranske županije i Caritasa. Pri planiranju projekta posebna pozornost posvetila se utvrđivanju potreba lokalnog stanovništva. Time se proširio spektar usluga izvaninstitucijske skrbi na području grada Čabra, kako bi se pomoglo socijalno ugroženima, ali i starim i nemoćnima u svrhu smanjenja siromaštva i socijalne isključenosti. Projekt se pokazao kao vrlo koristan te već više od 5 godina na području grada Čabra pruža usluge pripreme i dostave obroka starijim, ali i socijalno ugroženim stanovnicima grada Čabra.

Na dan proslave 5. obljetnice pučke kuhinje misu je predvodio župnik Župe sv. Ivana Kristitelja u Rijeci, Mato Berišić, uz koncelebraciju svećenika Nikole Gajića, župnika Župe sv. Jelene na Kastvu te Hrvoje Mandića, župnika Župe sv. Antuna u Čabru i voditelja pučke kuhinje.

Nekadašnji župnik Čabra, Mato Berišić najvećim je dijelom zaslužan za otvaranje pučke kuhinje koja je i otvorena u vrijeme njegove službe u ovoj goranskoj Župi. Nakon mise uslijedilo je zajedničko druženje sa župljanima i hodočasnicima tijekom kojega su prigodne riječi uputili predvoditelj misnog slavlja, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Čabar koje je licencirano za pružanje socijalnih usluga, Kristijan Rajšel i župnik Hrvoje Mandić. Uz zahvalnost dragom Bogu i svima koji su na bilo koji način pomagali ovaj projekt kroz ovih pet godina, izrazili su želju da pučka kuhinja i dalje nastavi svoj uspješni rad. U ovom trenutku ona ima 30-ak korisnika. Prehrana se sastoji od  jednog toplog obroka dnevno. Za polovinu  krajnjih korisnika obrok je besplatan jer udovoljavaju uvjetima Zakona o socijalnoj skrbi, dok preostali korisnici obrok plaćaju sami. Iz GD Crvenog križa Čabar poručuju da dnevno prelaze nešto manje od 100 km kako bi svaki obrok dostavili do krajnjih korisnika. Zajednički zaključak svih prisutnih je i potreba za osvježavanjem i modernizacijom prostora pučke kuhinje pa pozivamo sve koji su u mogućnosti da pomognu u ostvarenju tog cilja. Iban na koji se mogu uplatiti sredstva za tu svrhu je HR7624020061500064860.

Skip to content