Završena Molitvena osmina za jedinstvo kršćana
Kategorija:
Vijesti

U kršćanskom zajedništvu i radosti u nedjelju 23. siječnja na redovnom bogoslužju u Baptističkoj crkvi u Rijeci završena je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, koja je u organizaciji Ekumenskog odbora Grada Rijeke započela u ponedjeljak 17. siječnja molitvom u katedrali sv. Vida u Rijeci. Zbog opravdanih zdravstvenih razloga na završnoj molitvi izostali su članovi Evangeličke crkve i Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. car Konstantin i carica Elena“, ali su uz domaćina, pastora Giorgia Grlja, sudjelovali mons. Matija Matičić, koji je ujedno i predsjednik Ekumenskog odbora, svećenik ortodoksne starokatoličke provincije sv. Kristofora Vedran Obućina, Ruben Sečen iz ekumenske udruge „Mladi za Krista“ i vjernici laici iz drugih kršćanskih zajednica.

Domaćin, pastor Grlj, u pozdravnom govoru upoznao je okupljene s djelovanjem Ekumenskog odbora koji je osnovan 16. siječnja 1997. godine. Vjernike je poticajnim riječima uveo u liturgiju na kojoj je propovijedao mons. Matičić. Nadahnut evanđeoskim ulomkom (Lk 1,1-4; 4,14-21), kao i geslom  ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana: „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.“ (Mt 2, 1–12), istaknuo je da Evanđelja nisu Isusovi životopisi, nego svjesni izbori zapisa o Isusovom djelovanju. U kontekstu današnjeg vremena, a u ozračju svetopisamskih tekstova, Evanđelje nam poručuje da ne smijemo odustati od svog poslanja – svjedočenja – po uzoru na proroke koje razne prepreke u tome nisu zaustavile. U tome nas vodi i hrabri Duh Sveti koji je pokretač svega, rekao je mons. Matičić i kao primjere naveo da je Marija po Duhu Svetom začela, kao i utjecaj Duha Svetoga u Isusovom uskrsnuću, silasku Duha Svetoga na apostole – Pedesetnici i drugim primjerima na kojima počiva kršćanska vjera. Ništa se ne događa bez djelovanja Duha, istaknuo je propovjednik.

U nastavku je naglasio da evanđelista Luka ukazuje na Isusovo poslanje služenja potlačenima, siromasima, bolesnima i sužnjima. Na to smo i mi pozvani – gledati oko sebe i biti Kristovi svjedoci. Pozvani smo konkretizirati ono što slavimo na Euharistiji. Biti produžena Kristova ruka pružena drugima. U tom smislu, a u svjetlu Svetoga pisma, pozvani smo prvenstveno biti dobri ljudi, oni koji će naviještati i svjedočiti Božju ljubav i milosrđe u svakodnevnom životu, tamo gdje smo poslani: na radnim mjestima, u obiteljima, u Božjim hramovima. Nailazit ćemo na prepreke i otpore, ali po uzoru na proroke, budimo podrška u tom poslanju jedni drugima, istaknuo je propovjednik dodajući da na to osobito potiče Molitvena osmina za jedinstvo kršćana.

S tim u vezi naglasio je kako je potrebno gledati ono što kršćane povezuje i okuplja, a to je Krist. Zaključujući je istaknuo dobru suradnju članova Ekumenskog odbora koja se u prijateljskim susretima i zajedničkim projektima proteže kroz cijelu godinu.

Ovogodišnju građu za svjetsku Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana priredilo je Vijeće crkava Bliskog istoka. Zbog globalne pandemije nije bilo moguće sastajati se uživo, nego se priprema materijala odvijala online-komunikacijom što je predstavljalo posebnost Molitvene osmine.

Skip to content