Vlč. Ivan Seletković slavio mladu misu
Kategorija:
Vijesti

Pod krošnjama procvjetalih lipa, ispred župne crkve sv. Jurja mč. na Gornjoj Drenovi,  svoju mladu misu proslavio je u nedjelju 26. lipnja vlč. Ivan Seletković. Uz braću svećenike, ovom radosnom događaju svjedočili su brojni vjernici, rodbina i prijatelji. Liturgijsko slavlje glazbeno su animirale  Amorose. Slavlje je započelo procesijom od župne crkve do mjesta liturgijskog slavlja gdje su roditelji udijelili blagoslov svome sinu, mladomisniku.

Propovijedao je vlč. dr. Nikola Vranješ koji se toga tjedna opraštao od Župe i župljana, a koji je, kako je vlč. Seletković kasnije rekao, najzaslužniji za odluku mladomisnika da se odazove Božjem pozivu. U emotivnom obraćanju naslonjenom na svetopisamska čitanja (1Kr 19,16b.19-21; Ps 16,1-2a.5.7-11; Gal 5,1.13-18; Lk 9,51-62), ali  s osobnom notom,  ohrabrio je vlč. Seletkovića da na budućem svećeničkom putu, na kojemu će se suočiti i s izazovnim trenucima, uvijek na umu ima da je Bog uz njega. Poručio mu je da Isusa kao uzora nosi ispred svih drugih međuljudskih odnosa, ali i da nikada ne odustane baviti se teologijom.

U nastavku je izrazio radost slavlja mlade mise u Župi Gornja Drenova kazavši da je prva u novijoj povijesti, ali se nada ne i posljednja. S tim u vezi ohrabrio je mladomisnika da u povjerenim mu službama, osobito kao povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije, bude onaj koji će privlačiti ljude Kristu.

Po završetku liturgijskog slavlja, vlč. Seletković uputio je zahvalnu riječ svima koji su ga molitvom, savjetima, dobročinstvima i prijateljstvom pratili na njegovom putu prema svećeništvu, a koje je imalo i svojih kriza. Osobito je, uz zahvalnost dragome Bogu, riječi zahvale uputio obitelji koja je udarila temelje vjere i u kojoj je doživio iskustvo obiteljske molitve. Na očinskoj brizi i podršci zahvalio je riječkim nadbiskupima, rektorima i odgojiteljima u Bogoslovnom sjemeništu, bogoslovima s kojima je duhovno rastao, ali i koji su mu bili uvijek od bratske pomoći te svima ostalima koji su ga pratili do mlade mise, a činit će to i dalje. Preporučio se u njihove molitve, ali i potaknuo vjernike da mole i pomažu bogoslovima na njihovom putu do prezbiterske službe. Na kraju sv. Mise mladomisnički blagoslov udijelili su vlč. Seletković i vlč. Josip Mijoč.

Vlč. Ivan Seletković rođen je u Rijeci 7. prosinca 1995. god. od oca Mate i majke Jasminke r. Jelušić. Kršten je 8. siječnja 1996. god. u Župi Uzvišenja sv. Križa u Rijeci dok je ostale sakramente kršćanske inicijacije primio u Župi sv. Jurja, mč. u Rijeci – Gornja Drenova. Nastanjen u župi Sv. Jurja, mučenika. Osnovnoškolsko obrazovanje primio je u Osnovnoj školi „Fran Franković“ u Rijeci – Donja Drenova. Srednjoškolsko obrazovanje završava u Medicinskoj školi u Rijeci izvrsnim uspjehom. Potom kao student laik upisuje filozofsko-teološki studij na Teologiji u Rijeci – područnom studiju KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Na posljednjoj godini studija, 2018./2019., kao svećenički kandidat Riječke nadbiskupije, ulazi u Bogoslovno sjemenište „Ivan Pavao II.“ u Rijeci gdje započinje svoju svećeničku formaciju. Iste akademske godine završava filozofsko-teološki studij. 7. svibnja 2022. godine pod svečanim liturgijskim slavljem u katedrali sv. Vida u Rijeci, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić zaredio ga je za prezbitera zajedno s vlč. Frankom Gržičićem, don Josipom Mijočem i Tomislavom Nikolićem.

Skip to content