Uvođenje u službu župnika fra Petra Cvekana u župi sv. Nikole Tavelića
Kategorija:
Vijesti

Radosno raspoloženje prožeto atmosferom iščekivanja obilježilo je 24. srpnja nedjeljno liturgijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića na Krnjevu.

Uz susret s Gospodinom, vjernici su imali priliku svjedočiti i uvođenju u službu župnika fra Petra Cvekana. Fra Petar Cvekan, naime, pripada franjevačkoj provinciji Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, te je imenovan župnikom nakon što su župom upravljali braća franjevci provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru punih 75 godina, i posljednjim župnikom, fra Tomislavom Šankom.

Na početku mise je riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić zahvalio Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima i fra Tomislavu Šanku te mu zaželio Božji blagoslov u službi provincijala, koji su ovu Župu vodili od njezinog osnivanja brinući se za njezine materijalne, duhovne i pastoralne potrebe, a zatim pozdravio župnika fra Petra Cvekana.

U propovijedi je vjernicima poručio da se život kršćanina prvenstveno očituje kroz molitvu. Kršćani su oni koji svakodnevno mole, traže bez prestanka. Kao i kod Isusa, i kod nas treba postojati trajna povezanost s Ocem. Isus svoje učenike uči moliti. Kakva treba biti molitva? Molitva nisu samo izgovorene lijepe riječi. Na prvom mjestu treba biti stav povjerenja, moći reći Gospodinu: ‘Budi volja tvoja.’“, rekao je mons. Uzinić.

Pored uvođenja u službu novoga župnika, fra Petra Cvekana, toga dana obilježen je i 2. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, a kojega je 31. siječnja 2021. godine utemeljio papa Franjo. Tim povodom mons. Uzinić je rekao da ono što bake i djedovi uvijek mogu svjesno darovati jest – molitva. Starija dob je vrijeme podnosti, dar drugoga života. Na aktivno življenje starije dobi propovjednik je ohrabrio vjernike rekavši: „Starije osobe trebaju živjeti aktivno i sakramentalno, čitajući Sveto Pismo, sudjelujući u slavlju sakramenata i molitvi, kao i obiteljski. Stariji mogu naučiti nas mlađe kako se brinuti za svijet.“

Povezavši događaje uvođenja u službu župnika i Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, vjernicima župe sv. Nikole Tavelića je poručio da svijet se nastavlja na starijima, a mlada osoba može nastaviti nadograđivati, ukoliko je ‘ukorijenjena’, ukoliko ‘ima korijenje’. Tako je i fra Petar došao k vama, da bi nastavio gdje su prije njega stvarali i fra Tomislav, i svi župnici prije njega. Tako se živi i geslo Sinode: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, poručio je propovjednik.

Nakon propovijedi, fra Petar Cvekan pred nadbiskupom koadjutorom izgovorio molitvu Vjerovanja, dao obećanje vjernosti Crkvi i obnovio redovničke zavjete.

Fra Petar Cvekan rođen je 1970 godine. Godine 1999. stupa u postulaturu Hvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, prve redovničke zavjete polaže 2001. godine, a doživotne zavjete 2004. godine. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 2006. godine.

Na kraju misnog slavlja dosadašnjem župniku, fra Tomislavu Šanku vjernici su zahvalili za sve što je učinio za župnu zajednicu i zaželjeli mu da ga na njegovom putu prati Duh Sveti. Novom su župniku, fra Petru, zaželjeli dobrodošlicu i iskazali veselje nadolazećoj suradnju.

Također i sami župnici, fra Tomislav Šanko i fra Petar Cvekan obratili su se vjernicima na kraju misnog slavlja izrazivši svoje zadovoljstvo suradnjom.

Fra Tomislav je poručio da na promjenu uprave provincija sv. Jeronima i sv. Ćirila i Metoda Župom treba gledati u smislu suradnje. Mi ćemo i dalje surađivati zajedno kako bismo doprinijeli rastu ove župne zajednice, rekao je fra Tomislav.

Fra Petar je pozdravio vjernike i sam se kratko predstavio vjernicima sljedećim riječima: „Jednostavan sam čovjek, kao svećenik ću vam uvijek biti na raspolaganju. Tu sam za vas, za vas živim. Dobro smo započeli, radujem se nastavku suradnje u budućnosti.“

Na kraju, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić  je fra Petru zaželio blagoslov u njegovoj službi ističući da je on tu zbog vjernika i pozivajući vjernike na suradnju s njim.

(E.M.)

 

Skip to content