Učenici OŠ Fran Franković i  Prve sušačke hrvatske gimnazije pobjednici su županijskog – nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka
Kategorija:
Vijesti

U OŠ Srdoči u utorak 15. ožujka održano je županijsko – nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka učenika osnovnih i srednjih škola na temu: „Sv. Ignacije Loyolski i Družba Isusova“. Na Vjeronaučnoj olimpijadi  sudjelovalo je 24 osnovnoškolske ekipe (svaka ekipa imala je 4 natjecatelja) i 9 srednjoškolskih ekipa.

U kategoriji osnovnih škola: 1. mjesto osvojili su učenici OŠ Fran Franković, Rijeka (učenici: Filip Klepić, Ana Marinović, Franko Mateo Matković, Lucija Blatančić) pod mentorstvom vjeroučiteljice Roberte Kelave. 2. mjesto OŠ Zamet (učenici: Marta Srdoč, Marta Perčić, Matea Babić, Lucija Fajta) pod mentorstvom vjeroučiteljice Nikoline Marković, a 3. mjesto podijelili su učenici OŠ Kostrena (učenici: Ana Dundović, Dora Datković, Katja Prosen, Lorena Vulić) pod mentorstvom vjeroučiteljice Olge Šeparović Kadijević i OŠ Vežica (učenici: Ana Starčević, David Brusić, Jakov Hasančević, Stela Trinajstić) pod mentorstvom vjeroučiteljice Kristine Starčević.

U kategoriji srednjih škola: 1. mjesto osvojili su učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije (učenici: Mateo Franković, Vega Valentina Vukić, Fabijan Škarić, Ivan Bošnjanović) pod mentorstvom vjeroučiteljice Ivane Kamenar Borčić, 2. mjesto Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti (učenici: Ivano Grgić, Lea Forjan, Paola Širol, Laura Matković) pod mentorstvom vjeroučitelja don Danijela Dragičevića, a 3. Srednja škola dr. Antuna Barca iz Crikvenice (učenici: Antonija Milošević, Roko Golomejić, Rafaella Lorbek, Ana Britvić) pod mentorstvom vjeroučiteljice Andreje Jakubin.

Pozdravne govore uputili su predstojnica Katehetskog ureda dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević, ravnatelj Škole mr. sc. Ivan Vukić, župnik Župe Svetoga Križa vlč. Kristijan Zeba te riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić koji je natjecateljima poželio da im bude važnije znanje koje će usvojiti, nego prvo mjesto za koje će se natjecati. Najvažnija pobjeda koja se može dobiti jest ona životna koju nam sveti Ignacije svojim primjerom otkriva. On nam pokazuje  kako postići ‘glavni zgoditak’, a on je – postati svet, poručio je mons. Uzinić.

Učenicima je kazao da je ovaj svetac svojim životom vrlo sličan nama jer je u prvom dijelu svojega života životnu radost tražio u prolaznim stvarima. Tijekom čitanja životopisa o Kristu i svecima, oni su počeli utjecati na Ignacijev život i u svome srcu propitivao se može li biti poput njih. Učenike je potaknuo da spoznaje koje su stekli o sv. Ignaciju bude i njima poticaj i putokaz kako u životu slijediti ovoga sveca, moći ‘odgovoriti’  kao on, ali ne u malim stvarima, nego u onom najvažnijem – možemo li biti sveti – i na to pitanje dati potvrdan odgovor.

Ovogodišnje natjecanje zbog važećih epidemioloških mjera odvijalo se u izmjenjenom obliku, poručila je predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije, Ksenija Rukavina Kovačević, kazavši kako su izostali tombola i “Tko želi biti Isusov milijunak?”. Ohrabrila je natjecatelje poručivši im kako u njima organizatori i mentori prepoznaju nadbiskupijsko najveće dobro u koje se uvijek isplati ulagati. Čestitam vam na vremenu kojega ste uložili i želji za dodatnim znanjem. Bez obzira na kojoj ste bodovnoj listi, svi za nas jednako sjajite jer ste naše nadbiskupijsko svjetlo i ponos, poručila je Rukavina Kovačević.

Dobrodošlicu  je zaželio ravnatelj Škole, kao i župnik vlč. Zeba koji je mlade ohrabrio na osluškivanje Božjeg poziva. Možda će upoznavanje sa životom sv. Ignacija nekoga potaknuti na duhovno zvanje. Odazovite se. Možda ćete se sramiti priznati nekome kako razmišljate o tome, ali ne bojte se jer lijepo je biti svećenik, redovnica i redovnik.

Našim olimpijcima želimo puno uspjeha na državnom natjecanju koje će se održati od 2. do 4. svibnja u Zadru.

Skip to content