U Trsatskom svetištu proslavljena svetkovina Male Gospe
Kategorija:
Vijesti

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije svečano je u četvrtak 8. rujna proslavljen u svetištu Majke Božje Trsatske. Veliki broj vjernika hodočastio je toga dana u najstarije hrvatsko živuće marijansko svetište. Središnje večernje misno slavlje u bazilici je predslavio mons. Sanjin Francetić, župnik riječke župe Uznesenja BDM, u zajedništvu sa fra Krunoslavom Kocijanom, gvardijanom Svetišta i drugim svećenicima.

Često u propovijedi znamo čuti kako propovjednik, želeći istaknuti važnost našeg boravka na tom mjestu, naglašava kako je ono mjesto natopljeno molitvama. Ja se ovdje usuđujem reći da je ovo mjesto natopljeno i molitvama i propovijedima, rekao je na početku mons. Francetić. U Trsatskom svetištu iznad oltara nalazi se slika Navještenja Gospodinovog u Nazaretu te je propovjednik vjernicima usmjerio pozornost na BDM i način kako je na toj slici prikazana. “Marija gotovo sigurno nije klečala. Ona sigurno nije u ruci imala molitvenik, kako je ovdje prikazano”, kazao je te objasnio da slikar jasno ovime poručuje da je Marija je bila djevojka molitve.

O BDM ne znamo ni približno sve što nas zanima. Osim neki pisanim izvora, o njenom životu svjedoče i umjetnička djela. Prikaz na vratnicama ophoda Svetišta na kojima je s jedne strane prikazan sv. Joakim, a s druge sv. Ana, roditelji BDM pokazuju da je Marija rođena u obitelji jednog muškarca i jedne žene. Oni nisu mogli imati djecu te su se posvetili molitvi i predanju. Bog je blagoslovio njihov život, ali ne na način kako su to htjeli ljudi onoga vremena. U ono vrijeme se prije svega naglašavala muška loza i uočavamo kako Marijinog rodoslovlja nemamo, nego samo Josipovog. Na čudesan način Joakim i Ana dobili su dijete i za to dijete su Bogu zahvalili. U tom smislu važno je da budemo Bogu zahvalni za svoj rođendan – ne kao priliku da napravimo feštu, nego doista zahvalimo za dar života, rekao je propovjednik. Iz osobnog iskustva je posvjedočio da vjernici vrlo rijetko naručuju sv. Misu kao zahvalu da dar života.

U nastavku je rekao da nas Euharistija vodi na tri puta. Prvi je put Isusa Krista na kojemu liturgijskim blagdanima pratimo Isusov život i otuda marijanski blagdani koje slavimo. S današnjim danom ulazimo na drugi put, na početak – rođenje BDM. Nju je Bog poštedio istočnoga grijeha i danas se želimo diviti Bogu koji je započeo takav životni put s Marijom. Put koji je drugačiji i zbog kojega je zovemo Bezgrešna. Na trećem putu susrest ćemo svece čije blagdane slavimo nakon Isusovih i Marijinih, kazao je mons. Francetić.

Marija je i zaručnica Duha Svetog. Ona bez tog Duha ne može postojati, a taj Duh učinio je da njoj ne treba krštenje. No, time ona nije bila oslobođena slobodne volje. Ona je žena koja je znala što treba učiniti u datom trenutku, ali ne bez razmišljanja. Marija je slobodnom voljom prihvatila Božji plan. Ako želimo biti njezini štovatelji, moramo ozbiljno shvatiti taj put – Marijin put. Zbog toga su ljekovita i jako nam pomažu razna hodočašća na koja idemo, rekao je propovjednik. Potaknuo je vjernike na propitivanje što nose u svojim srcima, kao i što nose u srcu Gospi za rođendan.

Na kraju, govoreći o Trsatskom svetišti kao mjestu na kojemu se, prema predaji, nalazila Nazaretska kućica, kazao je da mnogo hodočaste majci Božjoj Trsatskoj jer im tu Bog daje milost i snagu za ići naprijed. Uz osobne molitve, potaknuo je hodočasnike i na molitvu za svećenike, ali i za sve kršćane kako bi prihvatili svoj poziv i ono poslanje koje smo primili po krštenju, a to je biti prorok – u svojoj obitelji i zajednici u kojoj živim. To je Marijina logika, bezuvjetna, nehinjena ljubav. Mi smo u svijetu u kojem nije lako živjeti. Potrebno je moliti za mir, prije svega u našim srcima, kako bismo ga poput Marije mogli prenositi dalje. Lijek za naše srce je Sveto pismo. Pokušajmo postupiti kao što je to napravila BDM kao djevojka. Uzmimo Sveto pismo, dopustimo Bogu da oplodi naš život, da nam mijenja srce. Molimo BDM da naše srce bude što sličnije njezinom, da možemo prihvatiti ono što se događa oko nas i o tome promišljati – ali ne sami, nego dopustimo Bogu da pročisti sav taj sadržaj koji ulazi u našu nutrinu, rekao je mons. Francetić.


Na kraju svete Mise gvardijan Svetišta, fra Krunoslav, zahvalio je svim hodočasnicima, kao i onima koji su ih primali i brinuli se za njih,  sviračima i pjevačima, predvoditelju trodnevnice fra Gabrijelu Bošnjaku te ostalima koji su se na bilo koji način uključili, pomogli i sudjelovali u pripremama za slavlje i samu proslavu ovog blagdana.

Skip to content