U Trsatskom svetištu proslavljen spomendan sv. Majke Terezije
Kategorija:
Vijesti

Povodom 25. obljetnice smrti sv. Majke Terezije i spomendana ove svetice, Zajednica Albanaca PGŽ organizirala je u nedjelju 4. rujna hodočasće u svetište Majke Božje Trsatske. Prigodan program započeo je okupljanjem kod kipa sv. Majke Terezije i polaganjem cvijeća i svijeća, nakon kojega su uslijedili prigodni govori i koncert, te kao vrhunac slavlja, svečana dvojezična sveta Misa koju je predslavio don Krist Gjergji, misionar Albanske katoličke misije u Hrvatskoj, u koncelebraciji gvardijana Trsatskog svetišta fra Krunoslava Kocijana i župnika Župe sv. Ane na Gornjoj Vežici vlč. Marka Gregića. Propovijed na albanskom jeziku uputio je don Gjergji, a na hrvatskom fra Krunoslav koji je na početku rekao da je Isusov govor u pročitanom Evanđelju vrlo strog i zahtjevan. On kaže da ako tko želi ići za njim, treba ‘mrziti’ svoje najbliže, svoju obitelj. Obrazložio je to rekavši da je Isus na svom zadnjem putu u Jeruzalem, koji će završiti njegovom smrću na križu, ali koji će njegovim uskrsnućem za nas biti otkupiteljski. Drugi razlog, nastavio je propovjednik, jest da Isus želi dati priliku onima koji ga žele slijediti, da razmisle u što se upuštaju. Nije Isus želio nikoga prevariti niti namamiti da ize za njim i bude s njim. Ako današnju poruku Božje riječi povežemo sa sv. Majkom Terezijom, možemo uočiti da je njezin identitet proizlazio upravo iz te radikalnosti i spremnosti da slijedi Isusa. Majka Terezija se usudila u podijeljenom društvu, koje ne mari za najsiromašnije i koji umiru na ulici, prepoznati i okupljati upravo njih, rekao je fra Krunoslav.

Ova svetica, nastavio je,  u njima je prepoznala Isusa, a oni su bili potrebni njezine blizine i smilovanja. Zadnje trenutke života tih osoba ona je htjela učiniti dostojnima, uz lijepu riječ, pažnju, uz kakav gutljaj i zalogaj koji će ih ispratiti pred lice Svevišnjega, bez obzira koje je vjere ta osoba bila i kakav je život živjela. Upravo u tome je nama Majka Terezija i tada i danas, upozorenje i poziv, da se ogledamo oko sebe i pogledamo iz čega mi crpimo svoj identitet, što je nama važno u životu, jesmo li doista ljudi koje Bog poziva da vide druge ljude i njihove potrebe i da tražimo svoj identitet u Gospodinu, rekao je propovjednik. Zaključujući je poručio da i nas Bog poziva na tu odgovornost, solidarnost i spremnost da odgovorimo na svaki Božji poticaj i svakoga dana učinimo nešto lijepo za Boga.

Proslavi su nazočili Predsjednik Zajednice Albanaca PGŽ Valentin Ileshi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine PGŽ Gani Xharahi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Rijeke Ton Marku, saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, izaslanik gradonačelnika grada Rijeke  Srđan ŠkuncA, veleposlanik Republike Kosova Martin Berishaj, veleposlanik Republike Albanije  Riza Poda, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije Milaim Fetahu i počasni konzul Republike Albanije Bashkim Enesi.

Neki od njih obratili su se prigodnim govorima na početku misnoga slavlja, među njima ambasador Republike Albanije Riza Poda koji je istaknuo  Majku Tereziju kao je simbol dobrote, jedinstva, solidarnosti, mira, skrbi – simbol ljubavi. Ova velika humanitarka albanskog porijekla postala je most prepoznavanja albanskog naroda u svijetu. Njezin primjer poziva sve nas otvoriti nove horizonte kako bismo s ljubavlju i nadom, poštivanjem, solidarnosti i međusobnom suradnjom mogli biti jedni drugima podrška u životnim trenucima, poručio je Poda.

Saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj iskazala je zahvalnost gradu Rijeci, Trsatskom svetištu i gvardijanu Svetišta, te Riječkoj nadbiskupiji te riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću na podršci i uključenosti u provedbi ideje postavljanja kipa sv. Majke Terezije 2018. godine, na ulazu u najstarije hrvatsko svetište. Majka Tereza nije samo naša, ona je svačija, jer svi smo mi potrebni ljubavi, istaknula je.

Svetoj Misi prethodio je glazbeni program u kojemu su nastupile franjevka crnogorske provincije č.s. Anamarija Mataj i Patricija Žudetić uz pratnju orguljašice Elene Roce.

Skip to content