U Gorskom kotaru održan ljetni susret bogoslova
Kategorija:
Vijesti

Od 18. do 21. kolovoza riječki bogoslovi, zajedno s riječkim nadbiskupom koadjutorom mons. Matom Uzinićem, rektorom Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ vlč. Mario Gerićem i rektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu vlč. Đulianom Trdićem, sudjelovali su na ljetnom susretu tijekom kojega su se upoznali sa životom župa Gorskog kotara.

Nakon zajedničkog susreta u Bogoslovnom sjemeništu, uputili su se u Župu sv. Ivana Kristitelja Delnicama gdje ih je dočekao župnik vlč. Tadija Tomkić. U Župi sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi, dobrodošlicu su im pripremili župni upravitelj župa Kupske doline vlč. Josip Tomić i župljani. Tom prigodom obišli su Interpretacijski centar „Putevima Frankopana“ te pohodili Župu Plešce u kojoj se održao susret i druženje sa župnom zajednicom Župe Presvetog Trojstva. Također, posjetili i Župu Kuželj, a dan zaključili dolaskom i smještajem u župnom domu Župe sv. Antuna Padovanskog u Čabru u kojemu im je domaćinstvo pružio vlč. Hrvoje Mandić. U župnoj kapeli slavili su sv. Misu koju je predvodio mons. Uzinić.

Drugoga dana bogoslovi su imali priliku za osobni susret i razgovor s nadbiskupom Uzinićem nakon kojega su zajedno posjetili župe Tršće, Prezid i Etno kuću u Prezidu. Isto tako, bili su u obilasku i Župe Gerovo u kojoj ih je srdačno dočekao župni upravitelj vlč. Ivan Marković. Vlč. Marković je upravitelj svetišta Majke Božje Karmelske na Svetog Gori u čijem okrilju se toga dana održalo hodočašće župljana župa Kupske doline, a u organizaciji Župe Plešci, te su se bogoslovi, zajedno s riječkim nadbiskupom koadjutorom, pješice iz mjesta Plešci uputili u ovo marijansko svetište i tamo slavili sv. Misu koju je predvodio mons. Uzinić.

Istoga dana imali su prigodu posjetiti Palčevu šišu, Posjedničku kuću rodbine Čop, spomenik kulture na granici Hrvatske i Slovenije, kao i župe Turke i Zamost u kojima su posjetili staru pilanu i mlin. Posljednjega dana boravna u Gorskom kotaru, 21. kolovoza,  bogoslovi su u različitim župnim zajednicama posvjedočili svoje duhovno zvanje i zahvalili Goranima na gostoprimstvu.

Mario Đurić

Skip to content