Tradicionalni uskrsni doručak riječkih nadbiskupa i Gradonačelnika
Kategorija:
Vijesti

Gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, predsjednicu Gradskog vijeća Anu Trošelj te zamjenike gradonačelnika Sandru Krpan i Gorana Palčevskog  primili su na Veliku subotu, 16. travnja, u Nadbiskupskom domu u Rijeci riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić sa svojim najbiližim suradnicima, generalnim vikarom vlč. Mariom Tomljanovićem i mons. Emilom Svažićem na tradicionalnom doručku uoči proslave najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Tradicija je to duža od dvadeset godina koju su započeli prethodnici riječkih nadbiskupa i Gradonačelnika, a koja je primjer  i izraz zajedništva i suradnje te međusobnog  uvažavanja i razumijevanja predstavnika crkvene i svjetovne vlasti.

I dok neki grad Rijeku etiketiraju ‘crvenim gradom’, ona daje primjer izvrsne suradnje Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke, kazao je mons. Devčić. Imamo isto poslanje, odnosno brigu za iste ljude. Pokušavamo pomoći onome što Grad čini podržavajući prijekte koji njeguju zajedništvo, solidarnost, odgovornost prema građanima, odnosno svemu onome za što se i Riječka nadbiskupija u svome poslanju zalaže. Također, pokušavamo biti pomoć njima kako bi svojim primjerom potaknuli i građane na suradnju, poručio je mons. Devčić.

Gardonačelnik Filipović izrazio je radost nastavkom tradicije doručka na Veliku subotu. Prilika je ovo, ne samo za zajednički doručak, nego i konstruktivan razgovor o aktualnim temama u gradu, ali i šire, osobito o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine, a sve u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i državnom vlašću. Pandemija jenjava, no drugi izazovi su pred nama i  s predstavnicima Riječke nadbiskupije, a osobito riječkim nadbiskupima, razmijenit ćemo razmišljanja o tome što možemo više činiti za naše građane,rekao je Filipović.

U ugodnom i konstruktivnom razgovoru za stolom, uz ranije spomenute teme o prihvatu ukrajinskih izbjeglica, razgovaralo se o prosperitetu grada, demografskoj slici grada te ostalim aktualnim temama. Na kraju, čestitajući najveći kršćanski blagdan, nadbiskupi su s gostima razmijenili prigodne darove.

Skip to content