Svetost je povezana s radošću i uvijek se ostvaruje u darivanju, služenju, u ljubavi
Kategorija:
Vijesti

‘Holywin – svetost pobjeđuje’, molitveno je bdijenje mladih uoči svetkovine Svih svetih koje se održava u mnogim gradovima diljem Hrvatske. ‘Noć svetaca’ proslavljena je i u Rijeci, u ponedjeljak 31. listopada, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije. Prigodni zabavni, edukativni i duhovni program održao se u prostorima Salezijanske klasične gimnazije.

Program je započeo skečom kojega su pripremili salezijanski animatori, nakon kojeg je uslijedila ‘parlaonica’ pod vodstvom vjeroučitelja Daria Perkovića i Borisa Barbarića, u kojoj su o temi ustrajanja i rasta na putu svetosti, s primjerima iz svojih svakodnevnih životnih situacija govorili vjeroučitelj Goran Bijelić, don Danijel Dragičević i s. Nina Benedikta Krapić. Nakon parlaonice, mladi su kroz prigodne tiskane materijale upoznali mlade svece i blaženike koji im mogu poslužiti kao primjer svetosti kao stvarnosti dostižne svima i koji ih mogu na poseban način potaknuti da ustraju na tom putu. Kroz rad u  grupama imali su priliku dublje promisliti, prepoznati i raspravljati o svetosti u malim, naizgled nevažnim, svakodnevnim životnim situacijama i kako upravo ta naša svakodnevna ustrajanja u svemu što radimo, u tim malim stvarima izgrađuju put svetosti. Taj put dostupan je svakome od nas i na njega smo svi mi pozvani; svetost možemo ostvariti neovisno o tome gdje se nalazili ili što radili, važno je s koliko ljubavi to radimo, neki su od zaključaka mladih na ovoj radionici.

Vrhunac proslave Holywina bila je svečana sveta Misa u crkvi Marije Pomoćnice koju je predslavio riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić, a glazbeno animirao Band mladih „Mateus“ iz Župe sv. Mateja ap. s Viškova. „Mi smo se ovdje okupili na Holywinu, kako bismo se na neki način stavili u poziciju suprotnu Halloween-a“, rekao je u propovijedi mons, Uzinić, postavivši pitanja: Je li to dobar put za svetost? Je li svetost u onome biti protiv? “Svetost nije crno-bijela, ona ima više nijansi, puno različitih lica. Svi smo mi pozvani na svetost.” Ovdje ima puno svetosti, ali svetosti ima i na drugoj strani, i na drugoj strani postoji poziv na svetost, naglasio je i zamolio mlade da ne budu ‘protiv’, nego ‘za’. Nemojmo vikati protiv mraka, nego radije zapalimo svijeću, nemojmo ukazivati na grešnost drugih, nego se trudimo oko vlastite svetosti, poručio je mons. Uzinić.

Osvrnuo se na pročitano Evanđelje i podsjetio mlade na to da je svetost povezana s radošću te da se ona uvijek ostvaruje u darivanju, služenju, u ljubavi. Svetost je uvijek prignutost nad druge. Izrazio je želju da se u ovom bdijenju, u molitvi i toj prignutosti nad druge, povežu se i s onima koji se okupljaju na Halloween-ima. “Molimo za njihovu svetost, kao i za svetost nas samih, zagledani u Isusa Krista i s pouzdanjem u njegovu milost, jer put svetosti je uvijek put milosti, a ne samo onoga što mi možemo dati. Nastavimo svoj put na putu svetosti”, zaključio je propovjednik.

Na kraju sv. Mise, povjerenik za mlade vlč. Ivan Seletković zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome slavlju i još jednom pozvao mlade da se ne boje i ustrajno koračaju putem svetosti, te zapamte kako se svetost ostvaruje u ljubavi, u odnosu prema drugome.

Skip to content