Svetkovinom Tijelova Bog nam želi pokazati koliko nas ljubi i koliko nam ide ususret
Kategorija:
Vijesti

Svetkovina Tijelova svečano je u četvrtak 16. lipnja proslavljena u župama Riječke nadbiskupije. Svečano liturgijsko slavlje i procesiju u Župi Uznesenja BDM u Crikvenici predvodio je generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. Mario Tomljanović. Suslavili su župnik vlč. Marko Stipetić  i župnik druge crikveničke Župe, sv. Antuna Padovanskog, fra Ivan Gavran.

U poticajnoj propovijedi koju su u velikom broju i preko zvučnika pratili i vjernici ispred crkve, na početku je istaknuo da nas svetkovina Tijelova upućuje na veliku tajnu našega života sa sjećanjem. Tužno je dobro djelo zaboraviti. Tužno je dobrotu izbrisati. Tužno je nemarno ne vidjeti da ono što je dobro, pomaže. Tim riječima propovjednik je objasnio da slaveći Tijelovo ne želimo zaboraviti dobrotu Božju i njegov veliki dar – poklon kojim nam se sam daje. Osim toga, ova svetkovina uči nas kako živjeti Euharistiju, kako živjeti od Euharistije i kako biti nositelj Euharistije, poručio je vlč. Tomljanović.

Govoreći o Tijelovskoj procesiji koja je uslijedila nakon svete Mise, poručio je da ista predstavlja iskaz Crkve o Gospodinovom izlasku među nas. Odgovarajući na pitanje zbog čega se isto ne događa češće, poručio je da razlog trebamo tražiti u vlastitom pogledu na način kakvi smo ponaosob kao nositelji Euharistije i radosti. “Ovaj današnji dan daje nam izvrstan odgovor, ali i postavlja više pitanja nad kojima se moramo zaustaviti. Pogled prema oltaru jedno je od pitanja. Kako gledamo na oltar na kojemu nam se Isus daruje? Kako gledamo na svećenika. Znamo li kao Crkva moliti za svećenike i biti im podrška ili smo dobri samo s onima koji su s nama dobri?” U tom smislu upozorio je na potrebe cijeloga svijeta kojemu je potrebna naša živa molitva. Kada je zajednica zagledana u Onoga koji nam pomaže živjeti Euharistiju, tada zajednica raste i živi za drugoga, rekao je vlč. Tomljanović.

Crkva i zajednica žive od Euharistije, od velikog dara jer Gospodin nam se po njoj daruje. Po tom darivanju postajemo sposobni biti darivatelji, a Spasitelj nas poučava velikom djelu da budemo oni koji ga će Ga prepoznati kao Ljubav, kazao je propovjednik. Pojasnio je da ta ljubav nije samo osjećaj. Bog je ljubav jer nam se predaje, onaj koji ne ljubi radi računice, nego jer te želi ljubiti. Ova svetkovina želi nam pokazati koliko nas ljubi i koliko nam ide ususret.

“Lako je moliti za nas koji smo ovdje okupljeni, ali danas je potrebno moliti i staviti svoju molitvu kao dio obraćenja da oni koji su daleko od Crkve, znaju natrag doći. Mi smo oni koji im trebamo biti primjer i otvoriti vrata crkve. Mi smo zajednica za svakoga koji želi život obratiti i odgovoriti na tu istu Ljubav.”

Zaključujući propovijed pred vjernike je stavio pitanje koja je naša intencija, naša duboka nakana izvan hrama Božjega. Je li ona približiti drugoga Bogu? Svakim koračićem ovoga grada i Župe moramo moliti Boga da približimo svakoga crkvi Božjoj, odnosno da se mi približimo i postanemo Kristova ponuda – ona najizvrsnija. Jasno reći svakomu: “Bog te ljubi. Okreni se i kreni putem dobra.”, zaključio je vlč. Tomljanović.

U Tijelovskoj procesiji koja je nakon sv. Mise krenula ulicama Crikvenice sudjelovalo je nepregledna kolona vjernika koji su sudjelujući u molitvi i pjesmi posvjedočili Kristovu prisutnost u svojim srcima, ali i potaknuli mnogobrojne turiste da se zaustave i s poštovanjem odaju počast Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Skip to content