Svetkovina sv. Dominika: Pokažite ljudima Krista
Kategorija:
Vijesti

U dominikanskoj crkvi svetog Jeronima u Rijeci u ponedjeljak 8. kolovoza proslavljena je svetkovina svetog Dominika, osnivača Reda Braće propovjednika, dominikanaca. U skladu s višestoljetnom tradicijom povezanosti dominikanaca i franjevaca, svetu misu je predslavio franjevac fra Ivan Miklenić iz trsatskog samostana. U homiliji je poručio kako je sveti Dominik uspio biti svijetlo svijeta, te pozvao i nas da to budemo. Naglasio je da i danas ništa manje nego u Dominikovo vrijeme postoje  brojne hereze koje treba rasvijetliti svijetlom istine, a osobito najveću herezu suvremene religioznosti, vjerski i moralni relativizam u kojem nije više Bog mjerilo vjere i vladanja, nego čovjek koji sebe postavlja na to mjesto. „Tako čovjek za sebe bira što će i kako vjerovati, poput neke tržnice na kojoj nam se nudi puno, a mi biramo samo ono što nam je po ukusu. Isto je tako s moralnim životom: mnogi misle i tako se vladaju da je grijeh samo ono što oni osjećaju da je grijeh.“ Naglasio je da su Božje zapovijedi nepromjenjive i da one nisu na selektivni izbor vjernicima.

„Potrebno je uočiti suvremene hereze i jasno se prema njima postaviti izabirući uvijek cjelovitu istinu koju nam je donio Božji Sin Isus Krist. Život i poruka Isusa Krista nije ponuda koja se može svrstati uz bok drugih ponuda spasenja koje se nude na tržištu suvremenog svijeta. Poruka Kristove istine naprosto se ne može izjednačiti s drugima iz jednostavne istine što su svi drugi velikani uma i duha samo ljudi, a Isus Krist je Bog, naglasio je propovjednik.“

Osvrnuo se na blagdansko predslovlje: “Gospodine, ti si blaženog Dominika glasnika svoje istine koji je crpio iz višnjih izvora Spasiteljevih u svojoj providnosti žednom svijetu poklonio”, te na osnovu njega zaključio da je Dominik ovom svijetu poklonio, ne neku svoju istinu, nego istinu Isusa Krista. Potaknuo je okupljene vjernike da žive karizmu dominikanskog reda  povezanu s riječima “Contemplata aliis tradere!”, što znači prenijeti drugima ono što smo spoznali. Zatim je rekao da ljudi našega vremena, često možda i nesvjesno traže od današnjih vjernika ne samo da im ‘govore’ o Kristu, nego traže da im ga na neki način ‘pokažu’ i da to može na uvjerljiv način samo onaj tko ima iskustvo Boga, osvrnuvši se na jednu homiliju svetog Ivana Pavla II. o dominikancima.

Po završetku mise, starješina samostana fr. Ivan Dominik Iličić zahvalio je propovjedniku i pozdravio sve prisutne. Nakon mise uslijedilo je druženje u samostanskom klaustru.

 

Skip to content