Svetkovina Krštenja Gospodinova nam je poziv i poticaj što dublje uroniti u otajstvo Isusova cjelokupnog života i naučavanja
Kategorija:
Vijesti

Svetkovinom Krštenja Gospodnjega u nedjelju 9. siječnja završilo je božićno vrijeme. Tim povodom riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić predslavio je svečano liturgijsko slavlje u katedrali sv. Vida u Rijeci.

U propovijedi nadahnutoj evanđeoskim tekstom (Lk 3, 15-16, 21-22) istaknuo je da nas sv. Luka poziva da zajedno s njime tražimo odgovor na pitanje: Tko je Isus?

To se pitanje provlači kroz cijelu ljudsku povijest i na njega su dani bezbrojni odgovori, što svjedoči da su se ljudi u svim vremenima zanimali za Isusa, ali s dva različita gledišta. “Jedni su se zanimali zbog toga što su Isusa doista prepoznali kao od Boga obećanog spasitelja koji će čovjeka i sve stvorenje izbaviti iz teške nevolje u koju je upao ljudski rod, nakon grijeha prvih ljudi. Drugi su se pak zainteresirali za Isusa ne zbog toga što su ga prepoznali kao Spasitelja, nego upravo suprotno, kako bi dokazali da On to nije.” Tu vidimo sukob vjere i ljubavi na jednoj, i mržnje i nevjere na drugoj strani, rekao je propovjednik. Prvima je motiv bio vjera u Isusa i njegovu riječ, a drugima nevjera, rekao je mons. Devčić.

Dodao je da svetkovina Isusova krštenja pripada skupini kršćanskih blagdana kojima proslavljamo Božju objavu. “Znamo da nam se Bog objavljuje po svojim stvaralačkim djelima, među kojima se posebno ističe čovjek kao Njegovo najsavršenije stvorenje u vidljivom svijetu. Božić i blagdani koji ga prate imaju svoje podrijetlo u Božjoj objavi, kako u onoj naravnoj, koju otkrivamo po Božjim tragovima u stvorenome svijetu, tako i u onoj nadnaravnoj, koju nam je prosljeđivao po raznim svojim poslanicama, i na kraju po svome jedinorođenome Sinu Isusu Kristu, koji je radi nas i našega spasenja postao čovjekom, da bi nam vratio dostojanstvo sinova i kćeri Božjih.” Mons. Devčić je nadalje nadodao kako su Božić i blagdani koji ga prate sveti dani, koji nam u svijest dozivlju univerzalnost Božjeg spasenja. Bog želi spasenje svih ljudi, jer smo svi djeca Božja. On je došao radi spasenja svih, ali svi ga ne primiše. A onima koji ga primiše, podade moć da postanu djeca Božja.

“Ovaj sveti blagdan Isusova krštenja sažima u sebi čitavo otajstvo Božića, pa i čitavo otajstvo Isusa Krista. Kao takav, ovaj blagdan nam je svima poziv i poticaj da pokušamo što dublje uroniti u otajstvo Isusova cjelokupnog života i naučavanja, u otajstvo njegove neizmjerne ljubavi koja ga je dovela na križ, da se ondje posve žrtvuje za naše spasenje. Zastanimo češće u molitvi i meditaciji pred tim čudesnim otajstvom Božjega čovjekoljublja, moleći Gospodina da nam podari istinsko bogoljublje i s njime istinsko čovjekoljublje”, poticajne su riječi kojima je mons. Devčić zaključio propovijed.

 

Skip to content