Svetkovina Bogojavljenja približava nas i zaustavlja na onom najbitnijem u božićnom vremenu –  na Isusu
Kategorija:
Vijesti

Svetkovina Bogojavljenja približava nas i zaustavlja na onom najbitnijem u božićnom vremenu –  na Isusu, poručio je generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. Mario Tomljanović u četvrtak 6. siječnju na početku misnoga slavlja kojega je prevodio u katedrali sv. Vida.

Sjaj adventskog i božićnog dekora, ukrasi i darovi  skreću našu pozornost od smisla Božića koji u krojenu svoje riječi ima riječ – mali Bog. Zbog toga današnja svetkovina vraća nas na istinu o Bogu, kao da nam želi poručiti, pred kraj božićnog vremena: “Zaboravili ste bitno. Vratite se. Hajdemo zajedno u potragu.”, poručio je propovjednik.

Tri kralja nisu pripadala židovskom narodu, no bili su tražitelji Boga. To smo i mi svaki put kada uđemo u crkvu. Nismo mi oni koji su pronašli Boga i rekli: “Dosta je.” Mi smo u trajnom traganju. Mudraci su došli izdaleka slijedeći zvijezdu i zaustavili se na neuglednom mjestu u kojemu su pronašli Dijete. Poklonili su mu se odajući Mu poštovanje i otišli oduševljeni. Ne iznenađeni, nego oduševljeni. Dijete obasjano zvijezdom pronašli su u siromaštvo i napuštenosti. Iz toga se rađa ona istina Božja: na početku je bila štalica i slamica, a na kraju poniznost koja se zaključuje u križu. To je istina kršćanstva. To je istina Boga, istaknuo je vlč. Tomljanović.

Dodao je da svetkovina Bogojavljenja upućuje naš pogled na crkvenost tj. neograničenost. To je činjenica da je svaki naš ulazak u crkvu jest početak našeg traženja. Svaki put kada zakoračimo u Božji hram postajemo tražitelji. To naše neprekidno traženje Boga usmjereno je i na mogućnost da Gospodina nosimo i darujemo drugima koji su se možda i udaljili od Boga, rekao je propovjednik. Svetkovina Bogojavljenja jest početak traženja, ali i vraćanje na dan Božića kada smo pogledali Istinu i sjaj. Tada su oko Djeteta bili pastiri, ali Gospodin ne želi da oko Njega budu samo pastiri, nego mu dolaze i kraljevi. “Oni su možda u svome znanju i znanosti nešto izračunali, ali najveću računicu ponijeli su natrag kući. Zato i mi danas podnesimo najviši račun – račun poniznosti – jer iz tog proračuna postajemo bolji. To je istina kršćanstva i ovoga vremena.” Vjernike je na kraju propovijedi potaknuo krenuti putem Istine kako bi bili bolji ljudi i vjernici. Pod sv. Misom održan je obred blagoslova vode, a po završetku euharistijskog slavlja vlč. Tomljanović čestitao je Božić pravoslavnim vjernicima.

Skip to content