Sveti Vid – svjedok Kristove ljubavi

Poruka riječkih nadbiskupa za svetkovinu sv. Vida – zaštitnika Riječke nadbiskupije, katedrale i grada Rijeke

 

“Sveti Vid – svjedok Kristove ljubavi”

 

Draga braćo i sestre, dragi štovatelji sv. Vida!

Približavajući se slavlju sv. Vida, nebeskog zaštitnika naše Riječke nadbiskupije i grada Rijeke, želimo vam uputiti poziv na aktivniju uključenost u različite programe koje organiziramo u povodu slavlja, a osobito u proslavu središnjeg euharistijskog slavlja koje će na svetkovinu sv. Vida, nakon ulazne procesije iz Assunte (Vele crikve) s početkom u 18 sati, ispred naše katedrale sv. Vida predvoditi mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, u zajedništvu s nama riječkim nadbiskupima i drugim biskupima Riječke metropolije, biskupima gostima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, predstavnicima različitih crkvenih udruga i vjernim Božjim narodom te našim gostima iz drugih vjerskih zajednica kao i predstavnicima političke zajednice i drugih društvenih i kulturnih ustanova.

O životu našeg svetog zaštitnika sv. Vida ne znamo puno, ali znamo ono najvažnije. Znamo da je bio mučenik, odnosno da je ljudima svoga vremena bio svjedokom Isusa Krista i njegove ljubavi, onaj koji je na mržnju uzvratio ljubavlju i umjesto osvete izabrao oprost. Zato su ga oni izabrali i ponudili za primjer i štovanje drugim kršćanima. Snaga ovog svjedočanstva nikada ne prestaje biti aktualna. Zato su ga i naši preci u jednom trenutku svoje povijesti izdvojili i izabrali za svoga posebnog nebeskog zaštitnika. Od tada on čuva naš grad, a s osnivanjem biskupije postao je čuvar i zaštitnik naše biskupije. I ostaje nam svjedok Kristove ljubavi. I poziv da i mi njegovi štovatelji u svom vremenu – koje jednako kao i njegovo vrijeme treba ljude koji će na mržnju uzvratiti ljubavlju i umjesto osvete izabrati oprost – budemo svjedoci Isusa Krista i njegove ljubavi.

S nadom da ćemo to i učiniti, a u molitvi da nas sv. Vid u tome, kao i u svim našim drugim potrebama, prati svojim moćnim svetačkim zagovorom, svima želimo blagoslovljene dane sv. Vida, građanima grada Rijeke čestitamo Dan grada, a nama katoličkim vjernicima u gradu Rijeci i cijeloj Riječkoj nadbiskupiji čestitamo i svetkovinu sv. Vida, našeg nebeskog zaštitnika.

O svetkovini sv. Vida, 2022.

 

Vaši nadbiskupi

mons. Ivan Devčić, nadbiskup i metropolit

mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor

Skip to content