Sveti Jeronim uči nas srcem čitati Božju riječ
Kategorija:
Vijesti

Slaveći i moleći sv. Jeronima želimo od njega naučiti kako steći iskustvo vjere. Ne postoji čovjek koji u životu ne prolazi kušnje i traženja, traženja sebe. Često se izgubi, povede ga masa, zavodljivost. To se dogodilo i sv. Jeronimu, ali on se nije pomirio s time. Jeronim je tražio istinu, nutarnji mir, sigurnost. Blago čovjeku koji tu čežnju nosi – čežnju za istinom, čežnju za nutarnjim mirom, čežnju za smislom života, rekao je uzoriti kardinal Vinko Puljić, vrhobosanski nadbiskup u miru predvodeći u petak 30. rujna u dominikanskoj crkvi sv. Jeronima u Rijeci svečano liturgijsko slavlje u povodu proslave blagdana ovog sveca. Suslavili su riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković i mnogobrojni svećenici, a slavlju se pridružio veliki broj vjernika, članova različitih vjerskih zajednica i udruga, među njima i Akademskog katoličkog društva „Jeronim“ koji su pripremili Molitvu vjernika.

Kardinal Puljić propovijed je nastavio upozorivši da se ljudi vrlo često naviknu na zavodljivost društva i upadaju u provaliju svoga života. Sveti Jeronim oteo se tome jer je želio doživjeti sebe pred Bogom. Upravo je to smisao traženja svakog vjernika – pronaći sebe i doživjeti u sebi susret s Bogom. Apostrofirajući sv. Augustina koji je rekao: „Bože, svugdje sam te tražio, a Ti si bio u meni, a ja izvan sebe.“, kazao je kako je često ‘čovjek izvan sebe’. Upravo u tome leži snaga sv. Jeronima. On je pronašao sebe u pustinji, u miru, doživio obraćenje i susret sa živim Bogom. Ono zvanje koje je stekao, postalo je njegovo ravnanje. Danas to često nedostaje – da znanje izgrađuje čovjekov stav, povjerenje iz čega će govoriti i živjeti, kazao je propovjednik. U tom smislu kazao je kako dopuštamo biti povodljivi i da naše mijenje kreiraju mediji, bez obzira na istinitost onoga što nam poručuju. Važno je imati hrabrosti razbiti stereotipe oko sebe, imati hrabrosti zakoračiti u nutarnji svijet susreta s Bogom. Sveti Jeronim je bio oštrog jezika. Mnogi su se bojali njegove oštrine, a toga je i sam bio svjestan. U Svetoj Zemlji je 20 godina prevodio Sveto pismo, no nije radio samo na prijevodu, nego ga je usvajao i upijao. Ta njegova Vulgata temelj je europske kulture, rekao je kardinal Puljić i podsjetio na poznate Jeronimove riječi da tko ne pozna Pismo, ne poznaje Krista.  Osnovni smisao vjernika jest upoznati Isusa, doživjeti Isusa. Nije dovoljno znati znanje, nego je pitanje kako graditi da pamet i srce izgrade osobu. Sveti Jeronim upijao je Sveto pismo, rekao je propovjednik.

Podsjetio je na riječi papa Franjo o nužnosti slušanja Božje riječi srcem. Potičući vjernike na svakodnevno čitanje Svetog pisma i/ili Novog zavjeta, da im ono ne bude ‘negdje po strani’ gdje ‘skuplja prašinu’, kazao je da od svetog Jeronima možemo naučiti čitati srcem Božju riječ koju je on prevodio, tumačio i živio. Ovaj svetac je upravo svoju žestoku narav svladavao snagom riječi Božje, kazao je kardinal Puljić.

U kontekstu vremena u kojemu živimo, naglasio je da nas Riječ Božja liječi od naše nervoze, užurbanosti. Važno je shvatiti da za Boga treba imati vremena. Isus je došao na zemlju otkupiti nas. Zapitajmo se, zbog čega se ne znamo smiriti u Bogu? Zašto Ga ne znamo čuti? Zašto smo predani nezadovoljstvu? Bog je toliko dao čovjeku, a koliko puta smo Mu zahvalili? Za smisao spasenja, smisao života u križu i uskrsnuću, za mogućnost molitve…? Ako ne razgovaramo s Bogom, što će nas oplemeniti? Ostat ćemo mrzovoljni, a Evanđelje jest Radosna vijest i daje nam smisao života, istaknuo je kardinal Puljić.

„Ako išta danas možemo naučiti od sv. Jeronima jest da zavolimo Sveto pismo. Nemojte ići spavati ako ne pročitate bar ulomak iz Evanđelja. Molitva je razgovor s Bogom, a riječ Božja je riječ koju nama Bog upućuje.“

Po završetku misnoga slavlja prigodnu riječ uputio je starješina dominikanskog samostana u Rijeci, fra Ivan Dominik Iličić, koji je zahvalio svima koji su svojim sudjelovanjem i dolaskom omogućili dostojanstvenu i radosnu proslavu blagdana sv. Jeronima.

Skip to content