Sveti Ante je živio punim plućima
Kategorija:
Vijesti

Mnogo se župljana i štovatelja sv. Antuna iz Rijeke i okolice okupilo 13. lipnja na Kantridi u crkvi sv. Ante Padovanskog. „Sveti Ante je čovjek koji je živio punim plućima“, poručio im je nadbiskup koadjutor Mate Uznić predvodeći misno slavlje. „Hoćemo li se ostvariti kao ljudi ovisi o tome hoćemo li biti sveti“, objasnio je nadbiskup dodavši kako je postati svet, ući u zajedništvo s Bogom, krajnji cilj i smisao svakog ljudskog života.

Župnik Vjekoslav Kovač na početku je mise podsjetio na pobožnost 13 utoraka koja bila priprema za proslavu blagdana i koja je donijela duhovne plodove. „Tijekom 13 utoraka pobožnosti sv. Antunu brojni izvrsni propovjednici naše Riječke nadbiskupije, a također i iz drugih biskupija, lomili su nam kruh Božje riječi, posluživali sakrament ispovijedi, kruh milosrđa i posvećivali na oltaru nebeski kruh euharistije. Puno puta među okupljenim vjernicima snagom sakramentalne prisutnosti i Božje milosti pokazali su se plodovi obraćenja i ostvarile se riječi sv. Antuna da je propovijed sjetva, a ispovijed žetva“, rekao je župnik. Zahvalio je svima koji su pomogli u pripremi svečanog slavlja i radili na obnovi crkve.

Nadbiskup Uzinić u propovijedi je pozvao okupljene da svece, osim kao zagovornike kod Boga kojima se utječu u nevolji, promatraju i kao uzore na životnom putu svetosti. Nadbiskup je istaknuo kako je i sv. Ante, kao i svi sveci, kao i svaki čovjek, imao svoje slabosti i njegov put ka svetosti nije bio savršen. „Ali Bog nije naviknut gubiti u suočavaju s ljudskom krhkošću. Bog čovjeku daje dodatnu snagu, milost“, poručio je nadbiskup i pozvao okupljene da slijede put svetosti.

Na kraju mise nadbiskup Uzinić blagoslovio je novi barjak za procesiju i radove na dekoraciji unutrašnjosti crkve. Uređen je oltrani prostor, kutak za hodočasnike u kojemu mogu paliti svijeće i razglas. Nakon mise vjernici su ponijeli kip sv. Antuna te predvođeni križem, nadbiskupom, župnikom i svećenicima krenuli u procesiju oko crkve. Na kraju su tradicionalno uzeli blagoslovljene ljiljane koji su simbol ovog sveca i svojom bjelinom pozivaju na čistoću koju je svjedočio sv. Ante. Umjetnici ga često prikazuju s ljiljanima u desnoj ruci dok u lijevoj drži malo dijete Isusa.

Skip to content