Sv. Kuzma i Damijan
Kategorija:
Vijesti

Župljani Sv. Kuzma proslavili su 26. rujna blagdan svojih nebeskih zaštitnika sv. Kuzme i Damjana u istoimenoj filijalnoj crkvi župe Bakar. Proslavi blagdana prethodila je trodnevna priprava, a treći dan trodnevnice bila je misa za sve pokojne Kuzmare i blagoslov groblja.

Na dan blagdana misu je prijepodne predvodio je župnik don Nikica Jurić, a poslijepodnevnu koncelebriranu misu predvodio je vlč. Mato Berišić župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Škurinjama. Suslavili su, uz župnika Jurića, koji je ovih  dana imenovan dekanom Bakarskog dekanata, vlč. Dražen Volk iz Grada Grobnika, vlč. Ivan Friščić iz Drenove i vlč. Marko Šarić iz Hreljina.

U propovijedi se vlč. Berišić osvrnuo na život svetih Kuzme i Damjana koji su vjerno nasljedovali Isusa Krista i na taj način iskazali blizinu onima koji su bolovali od različitih bolesti. “ Mogli bismo reći da su bili liječnici i duše i tijela. Sve što su činili, činili su besplatno po uzoru na Isusa Krista. Njih dvojica nisu bili potkupljivi, nego autentični Kristovi svjedoci. Ipak, iako su tako živjeli, mnogima su bili ‘trn u oku’. Unatoč tolikoj nesebičnosti, požrtvovnosti i ljubavi prema drugima izazvali su bijes i mržnju pogana te su ih, za vrijeme progona cara Dioklecijana, optužili da se koriste čarobnjaštvom kako bi obratili ljude na kršćanstvo. I danas je kršćanin vjernik na meti. Toga smo svjedoci ovih dana kada su mnoge medijske kuće jedva čekale izvijestiti o padu broja katolika u Hrvatskoj. Želio bih vašem župniku vlč. Nikici čestitati na izjavi koju je prije nekoliko dana dao za jednu medijsku kuću gdje je otvoreno rekao kako broj nije bitan već kvaliteta vjernika i vjere koja se danas živi. Nismo progonjeni poput mnogih koji su živjeli u vrijeme cara Dioklecijana, međutim progon kršćana je oduvijek aktualan pa tako i danas u našem vremenu i svijetu u kojem živimo samo na jedan drugačiji način. Ne dopustimo da nas obuzme strah, beznađe, nego svoj pogled uprimo u Kristov križ. Neka nam raspeti bude ohrabrenje i radost kako bismo mogli svjedočiti i živjeti svoju vjeru poput sv. Kuzme i Damjana“, rekao je vlč. Berišić.

Misno slavlje pjesmom su animirali udruženi pjevači župnih zborova iz Svetog Kuzma, Crikvenice, Hreljina, Škrljeva, Praputnjaka, Grada Grobnika i Kostrene. Prije misnog slavlja bio je koncert klasičnih duhovnih skladbi u izvedbi soliste Roberta Reljca, a uz orguljsku pratnju Antona Maria Kamenara i violinistice Dubravke Veljačić.

Gordana Fumić

Skip to content