Susret volontera župnih Caritasa : Caritas je ljubav, a ljubav je odnos s osobom
Kategorija:
Vijesti

Tradicionalni susret volontera župnih Caritasa Riječke nadbiskupije uoči Nedjelje Caritasa, održan u subotu 10. prosinca na Škurinju, ove je godine bio obilježen dodjelom 20 stipendija srednjoškolcima i studentima. Nadbiskup Mate Uzinić na kraju je susreta stipendistima podijelio ugovore kojima im se jamči redovita mjesečna isplata stipendije.

Ovogodišnja tema duhovne obnove bila je sinodalnost Crkve i njezini poticaji na karitativno djelovanje, a predavanje je održao dr. sc. Nikola Vranješ. Ravnateljica s. Marija Faustina Kovačević zahvalila je volonterima te ukratko iznijela djelatnosti nadbiskupijskog Caritasa u protekloj godini koju je obilježilo pomaganje obiteljima koje su izbjegle iz ratnih strahota u Ukrajini. Nakon susreta i predavanja u dvorani, misu je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio nadbiskup Uzinić.

„Caritas je djelotvorna vjera i vi to najbolje pokazujete“, rekao je nadbiskup zahvalivši volonterima za ono što čine u svojim župama. „Ovdje smo se okupili zahvaliti Bogu što možemo djelovati u župnim Caritasima, ali i zahvaliti mu što nam dolazi u susret u svakome čovjeku kojemu pomognemo.“

Nadbiskup je istaknuo kako kršćanski Caritas nije samo pomaganje u materijalnom smislu. „Caritas nije i ne smije ostati samo davanje milostinje.“ Podsjetio je na riječi pape Franje koji poziva vjernike da kada daju milostinju dodirnu osobu, pogledaju ju u oči, susretnu. „Da to ne bude dar s visoka, nego odnos. Važno je da Caritas bude zaista ljubav, a ljubav je uvijek odnos. Tada čovjeku donosimo samog Krista.“ Potaknuo je vjernike da poput Isusa daruju sebe te im zahvalio što svojim volontiranjem i susretanjem s osobama u potrebi to i čine.

Dr. sc. Nikola Vranješ u svom je predavanju prije mise istaknuo kako koncept sinodalne Crkve potiče zajednički hod vjernika, pa time i zajedništvo u činjenju dobra. Jedna od zadaća Caritasa je potaknuti što više ljudi na sudjelovanje u pomaganju potrebitima. Nadahnut prispodobom o milosrdnom Samarijancu pozvao je volontere da se ne zadrže samo na pružanju materijalne pomoći. „Caritas je i donijeti pomirenje među ljude koji su zavađeni. Duhovni ili psihološki problemi ili problematični odnosi nekad su daleko veći problem od materijalne oskudice“, ustvrdio je Vranješ. „Caritas je iskazivanje milosrđa, a to je glavna Božanska karakteristika. Bog je milosrđe, savršena ljubav.“ Objasnio je kako je to ljubav koja ne postavlja uvjete i pitanja, ne moralizira i ne osuđuje te tako potaknuo vjernike da se tim mislima vode kada pomažu potrebitima.

Na kraju susreta u dvorani predstavnici župnih Caritasa imali su priliku ukratko iznijeti što i kako rade, kako bi njihov dobar primjer bio poticaj i nadahnuće drugima.

Skip to content