Stepinčevo u riječkoj prvostolnici
Kategorija:
Vijesti

U četvrtak 10. veljače, na Stepinčevo, u mnogim riječkim crkvama bilo je svečano, a u katedrali sv. Vida sv. Misu s pobožnošću bl. Alojziju Stepincu predvodio je rektor riječke prvostolnice mons. Matija Matičić. Bl. Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je rođen za nebo 1960. godine, bio je borac za istinu i pravdu u vrijeme kada to nije bilo nimalo lako, rekao je propovjednik dodajući da ovaj naš veliki blaženik nije odustajao od onoga što je istinito i pravedno. Nije odustajao od Kristova nauka. Nikada nije pristajao na nikakve kompromise, što ga je na posljetku i stajalo njegova života, kojega je nesebično položio za Krista – ali i za ovaj naš Hrvatski narod, za našu zemlju, za Crkvu u Hrvata. Bl. Alojzije Stepinac je jedan od onih koji se je utkao u povijest prema putu slobode ove zemlje. Na tome smo mu neizmjerno zahvalni, kazao je mons. Matičić.

U nastavku je istaknuo kako je bl. Stepinac svojim životom slijedio Isusa i Božji nauk. Hrabro se i odvažno borio protiv tadašnjeg sistema. Naslutio je da to ne vodi ka dobru, da  sustav koji je na bilo koji način protivan bilo kojem čovjeku, bez obzira na njegovu nacionalnost i uvjerenja, nije ispravan i da neće opstati – kao što i nije opstao. A on je sve činio da o tome vrlo jasno i direktno govori, sve do svoje mučeničke smrti.

U Evanđeoskim odlomcima koje ovih dana čitamo, slušamo o oslobođenjima i ozdravljenjima koja Isus čini. Iz njih možemo vidjeti kako Isus nikada po ničemu nije dijelio ljude. Upravo On, svojim dolaskom i naukom, želi vrlo jasno izreći tu univerzalnost spasenja koja je dostupna svakomu čovjeku. To je ono što je i bl. Alojzije govorio u svoje vrijeme. Bio je na tome tragu sljedeći Kristov nauk. Isus je svojim primjerom pokazao da smo svi jednaki, da svima treba pomoći i svoj život dijeliti s drugima, rekao je mons. Matičić. Dodao je da također možemo uočiti da prije ozdravljenja koje dolazi od Isusa, tomu uvijek prethodi jedno oslobođenje. Isus gleda primarno na čovjekovu dušu, na njegovo srce, da ono bude slobodno. U središtu njegova djelovanja je uvijek Kraljevstvo Nebesko, a ova oslobođenja i ozdravljenja su popratni događaji. Narod je uvijek bio i ostao željan nekakvih čuda – ali Bog vrlo jasno govori što je važno i što On želi – i kako želi da ga mi nasljedujemo – a to je naviještanjem Kraljevstva Božjega, koje uključuje vjeru, nadu i ljubav. To je ono što je temeljno – a na tom tragu je bio i današnji blaženik cijeloga svoga života. On nikada nikoga nije pitao tko je i od kuda je, nego je uvijek ispružio ruku. Ta njegova ispružena ruka je zapravo bila ruka Kristova, istaknuo je propovjednik.

Propovijed je završio riječima zahvale na svim svjedočanstvima i na primjeru života bl. Stepinca koji nas kao svijetli primjer hrvatskoga naroda, još uvijek je ‘živ’ među nama i zagovara nas pred licem Božjim.

Skip to content