Sinodalno savjetovanje u Ordinarijatu

Sinodalni hod Riječke nadbiskupije okupio je 1. ožujka u dvorani Ordinarijata u Rijeci djelatnike i suradnike Ordinarijata te ravnatelje i voditelje Ustanova, Povjerenstava i Ureda Riječke nadbiskupije. Na sinodalnom savjetovanju sudjelovalo je tridesetak osoba, svećenika, redovnica i vjernika laika, neposredno uključenih u djelovanje i programe Riječke nadbiskupije. Nadbiskup koadjutor Mate Uzinić pozvao je okupljene da o sinodalnosti Crkve promišljaju u kontekstu institucije u kojoj djeluju i zajedništva najbližih suradnika. „Ovaj nas sinodalni hod poziva na zajedništvo, ali i na odricanje od ustaljenih koncepata i promišljanja“, rekao je nadbiskup te istaknuo kako je osnovno pitanje „Slijedimo li Krista?“.

Nadbiskupijski relator za sinodu i vikar za pastoral Mario Gerić na početku susreta dao je osnovne smjernice pozvavši sudionike na otvoreni dijalog i promišljanje. Pozvao ih je da se, nakon čitanja svetog pisma i molitvenog uvoda, prepuste nadahnuću Duha Svetoga. Riječki nadbiskup Ivan Devčić rekao je kako činjenica da više od polovicu sudionika ovog susreta čine vjernici laici pokazuje da mjesnu Crkvu ne predstavljaju samo svećenici.

Interventi sudionika isticali su nužnost povjerenja i razumijevanja između biskupa i svećenika i njihovih prvih suradnika, redovnica i vjernika laika. Da ta suradnja u Riječkoj nadbiskupiji postoji svjedočili su brojni primjeri iz djelovanja nadbiskupijskih ustanova i ureda. Bilo je i iskrenih podsjećanja da bi ljudske slabosti koje se pojavljuju u komunikaciji valjalo prevladati vjerom u Krista i nasljedujući njegov primjer. Vjernici laici izrazili su želju da se pored obveza koje svakodnevno izvršavaju u instituciji koja je temelj mjesne Crkve, pronađe još više vremena za duhovnu hranu, za rast u zajedništvu, međusobnom i s Bogom.

Na susretu je predstavljena i himna Sinode „Dođi, Duše Sveti vječni Bože“. Glazbu je napisao suradnik riječke Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu Giovanni Geraci. Originalni tekst na talijanskom napisao je don Alessandro Bonetti koji je bio nadahnut molitvom za Sinodu papa Franje. Prepjev su pripremile Giovanna Graziani i Silvija Segnan. Skladbu su kao himnu Sinodalnog hoda već prihvatile neke biskupije u Italiji kao i Riječka nadbiskupija.

Susret je započeo misom u katedrali na kojoj je poticajnu propovijed održao nadbiskupijski relator za sinodu vlč. Mario Gerić.

Skip to content