Sinodalno savjetovanje članova zajednica Neokatekumenskog puta

Članovi zajednica Neokatekumenskog puta u Riječkoj nadbiskupiji sabrali su se 29. ožujka o.g. na zajedničko sinodalno savjetovanje. Savjetovanje neokatekumenskih zajednica  održalo se u Velikoj vijećnici ordinarijata Riječke nadbiskupije pod predsjedanjem katehista Neokatekumenskog puta Radomira i Branke Popović, članova Prve zajednice župe Svete Obitelji iz Rijeke (Pećine). Savjetovanje je animirao Mario Gerić, nadbiskupijski povjerenik za sinodalna savjetovanja i prezbiter zajednice župe sv. Romualda i Svih Svetih iz Rijeke (Kozala).

Ovim sabranjem na sinodalno savjetovanje, osluškivanjem i razlučivanjem Božje Riječi i nadahnuća Duha Svetoga, iznošenjem osobnih iskustava življene pripadnosti Crkvi te otvorenim i iskrenim bratskim dijalogom članovi Neokatekumenskog puta željeli su na konkretan način dati doprinos sinodalnom procesu u kojem se trenutno nalazi opća Crkva i naša Riječka nadbiskupija.

Početku savjetovanja nazočio je i prigodnim mislima o smislu i ciljevima ovakvog sinodalnog procesa i s njim povezanih savjetovanja, riječki nadbiskup koadjutor obratio mons. Mate Uzinić i generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. Mario Tomljanović.

Iznošenje osobnih iskustava i plodova razlučivanja vođenih temeljnim temama Sinode: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje pokazalo je koliko iskustvo vjere življeno na postulatu kršćanske inicijacije u malim kršćanskim zajednicama koje po sebi favoriziraju zajedništvo braće i sestara i aktivnu uključenost članova jest jedan od sigurnih puteva formacije vjernika za sudjelovanje u poslanju Crkve, tj. naviještanju Radosne vijesti – Isusa Krista svakom čovjeku. Iz održanog savjetovanja vidljivo je kako bi plodovi Neokatekumenskog puta, po angažiranju njegovih članova u različitim oblicima župnog pastorala, mogli biti veliki doprinos načinu života i djelovanja jedne sinodalne Crkve u današnjem svijetu kako to vidi papa Franjo.

Skip to content