Sinodalna Crkva, poziv na zajedništvo i promjene – Okrugli stol Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

Crkva se mora mijenjati jer mijenjaju se i vjernici koji ju čine, jedan je od zaključaka Okruglog stola održanog 9. lipnja u Velikoj dvorani ordinarijata u Rijeci kojim je završena prva faza Sinodalnog hoda u Riječkoj nadbiskupiji u okviru procesa koji se odvija u svim biskupijama Katoličke Crkve. No, to nije i kraj Sinodalnog hoda, kako za cijelu Katoličku Crkvu, tako i za ovu mjesnu. Najavio je to nadbiskup koadjutor Mate Uzinić te rekao da će nastaviti sa slušanjem i susretima sinodalnog tipa, jer iskustva sudionika govore da su bili potrebni i plodonosni. „Važno je uključiti se, svojim promišljanjem i djelovanjem“, rekao je nadbiskup. Istaknuo je kako ova Sinoda Katoličku Crkvu potiče na povratak na sam izvor zajedništva vjernika, Isusa Krista i prvu Crkvu, pa bi i svaka promjena trebala biti nadahnuta tim uzorom.

Nakon brojnih sinodalnih savjetovanja održanih u proteklih 6 mjeseci s raznim skupinama vjernika i u svim župama Riječke nadbiskupije, Povjerenstvo za sinodalno savjetovanje iznijelo je izvješće temeljeno na prikupljenim promišljanjima vjernika. „Provedena savjetovanja bila su razgovori o konkretnim životnim situacijama, ne apstraktno razmišljanje“, rekao je vikar za pastoral mr. Mario Gerić te predstavio što je učinjeno. Susreti su obuhvaćali desetak tematskih jezgri o kojima su sudionici bili pozvani iznositi svoja promišljanja. Započinjali su molitvom, zazivom Duha Svetoga i čitanjem Božje riječi. Vlč. Gerić je izrazio zadovoljstvo kvalitetom susreta koji su održani, ali i zabrinutost zbog, po njegovu mišljenju slabog odaziva. „To govori da je ideja sinodalne Crkve, koja raste i razvija se kao zajedništvo vjernika, neke oduševila, ali još uvijek nije dovoljno zaživjela.“

O potrebi da se mijenjaju postavke djelovanja mjesne Crkve i jača unutarcrkveno zajedništvo izjasnili su se brojni sudionici okruglog stola. Potaknuo je na to i riječki nadbiskup Ivan Devčić koji je istaknuo da postoji kvalitetna jezgra vjernika, a njihov je broj manje bitan. Da bi trebalo prestati opterećivati se brojnošću vjernika, a više pozornosti obratiti na njihovo duhovno i teološko osnaživanje, potvrdio je i dr. Nikola Vranješ u teološkom osvrtu na kraju susreta. „Ova su sinodalna savjetovanja ukazala na ono što od ranije znamo. Potrebno je napraviti odmak od tradicionalnog modela Crkve koji je bio oslonjen na nasljeđe i društvene strukture i krenuti u smjeru ostvarivanja dijaloške i zajedničarske Crkve.“

Okrugli stol animirao je vjeroučitelj Dario Perković, a članovi Povjerenstva za sinodalno savjetovanje Riječke nadbiskupije, dr. Natalija Bogović, s. Martina Vlahović, p. Šime Marinović  i bogoslov Apolinar Barbiš iznijeli su više detalja o promišljanjima vjernika na provedenim sinodalnim savjetovanjima. Vjernici koji su sudjelovali u njima mišljenja su da je proces Sinodalnog hoda znak da Crkva želi promjenu te da je potrebno jačati zajedništvo. Potrebno je posvetiti se čovjeku i konkretnim problemima, pronaći nove ponude za mlade, u župama poticati češće susrete župljana…, neki su od prijedloga artikuliranih na susretima sinodlaniog savjetovanja.

Sličnim susretima vjernika u svim biskupijama svijeta, Sinodalni hod Katoličke Crkve započeo je u listopadu prošle godine s ciljem da potakne na promišljanje o aktualnom stanju Crkve. Kakvu Crkvu želimo i u kojem smjeru ona treba ići da bi ostala vjerna Isus Kristu? Osnovna su pitanja o kojima promišljaju vjernici diljem svijeta, a sažetci i zaključci bit će izneseni na Biskupskoj sinodi u Vatikanu u listopadu 2023. godine.

Skip to content