Roditeljska škola: Odgoj djece u svjetlu enciklike Amoris laetitia
Kategorija:
Vijesti

Privrženost i odgoj djece u svjetlu enciklike Amoris laetitia bile su teme Roditeljske škole Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije održane od 13. do 15. svibnja u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Predavanja i radionice vodili su djelatnici i suradnici Ureda, Vedrana Blašković, Šimun Žepina i Lahorka Jurčić, a desetak okupljenih obitelji s djecom pod njihovim je stručnim vodstvom učilo kako napredovati u roditeljstvu i povezanosti s djecom.

Okupljene obitelji prvoga je dana posjetio i nadbiskup koadjutor Mate Uzinić te ih ohrabrio u njihovim nastojanjima da uče i trude se kako biti što bolji roditelji. Cilj je škole polaznike uputiti na razvijanje optimalnog odnosa s djecom kako bi im pomogli u razvoju u stabilne, sigurne i odgovorne osobe. Voditeljica Ureda za obitelj Vedrana Blašković podsjetila je sudionike kako se program edukativnih susreta temelji na znanstvenim spoznajama u domeni odgoja, komunikacije i razvoja djece, ali uvijek ima i duhovnu dimenziju. Roditeljska je škola organizirana s ciljem osvješćivanja osobne, društvene i duhovne vrijednosti roditeljstva. Stoga je susret i završen nedjeljnim euharistijskim slavljem koje je predvodio predstojnik Ureda mons. Ivan Nikolić. U propovijedi je pozvao roditelje na ljubav po uzoru na Isusa Krista. „Ljubav koja je spremna na žrtvu i sebedarje. Ljubav prema vašem bračnom partneru i prema djeci koju imate“, rekao je mons. Nikolić.

Prvo je predavanje održao suradnik Ureda Šimun Žepina, psiholog, koji je govorio o privrženosti kao važnoj pokretačkoj snazi u odrastanju, ali i međuljudskim odnosima. Objasnio je kako ljudi privrženost razvijaju na razne načine od kojih neki mogu biti i otegotna okolnost u razvoju osobe. „Samo sigurna privrženost pozitivno utječe na emocije, stabilnost osobe i socijalne vještine“, istaknuo je.

Vedrana Blašković u završnom je predavanju objasnila pojam privrženosti u svijetlu enciklike pape Franje Amoris laetitia. „Nježnost je vrlina suprotna današnjoj užurbanosti“, citirala je encikliku i papu koji roditelje poziva na autentičnost.

Više o 7. poglavlju enciklike, koje govori o roditeljstvu, rekla je Lahorka Jurčić. Istaknula je kako je papa Franjo u njoj jako životan i aktualan, dobro poznaje situaciju roditelja u suvremenome svijetu i daje korisne savjete. Papa poziva roditelje da roditeljstvu pristupe svjesno, s oduševljenjem, razumno i primjereno.

Sudionici su u radionicama promišljali o onome što su u predavanjima naučili, preispitujući svoje postupke, upoznajući sebe, svoje mane i vrline te zajedno tražeći rješenja za probleme s kojima se suočavaju u svijetu koji se stalno mijenja i postavlja nove izazove.

Skip to content